Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Meghalt Chuck Close, a szájjal festő portréfestő

Létrehozva:

Chuck Close az önarcképe előtt 2007-ben | Fotó: AFP / DDP / Henning Kaiser

81 éves korában elhunyt Chuck Close, az egyik legismertebb amerikai kortárs festő, aki fél életét tolószékben töltötte, szájjal festve, és minden hendikepje ellenére zseniális képeket alkotott. 

Close-nak már gyerekként se volt könnyű, egy idegrendszeri betegség miatt nehezen tudta emelni a lábát, diszlexiája miatt végig bukdácsolta az általánost. Aztán 14 évesen az anyukája elvitte egy Jackson Pollock kiállításra, amit elsőre szörnyűnek talált, ám 2 nap múlva már ő is locsolta otthon a festéket a vászonra. Végül a Yale-en diplomázott, majd a Bécsi Képzőművészeti Akadémián tanult, és 1967-ben visszaköltözött New Yorkba és a SoHo negyed művészközösségének tagja lett. 

Számos technikával dolgozott, a grafitceruzától a vízfestéken át a linometszetekig; készített kollázsokat, polaroidokat és dagerrotípiákat. Festékszóróval készült képei később a tintasugaras nyomtatók fejlesztését inspirálták. Azért kezdett portrékat festeni, mert ez segített neki emlékezni az arcokra, amiket arcvaksága miatt képtelen volt megjegyezni. Eleinte a rokonai, ismerősei és saját arcképét festette meg, később híres portrékat készített többek közt Philipp Glasról és Kate Mossról is. Lenyűgözően szuggesztív képei ott vannak a New York-i metrómegállókban és a világ legnagyobb kortárs múzeumaiban. Mikor már elismert művész volt, artériás trombózis miatt nyaktól lefelé lebénult és a szájában tartott ecsettel festett. Élete hátralévő részét tolószékben töltötte, és a kezét is nehezen használta, de ez sem gátolta az alkotásban. 

Történetéhez hozzátartozik, hogy 2017-ben a New York Times két nő kijelentése alapján szexuális zaklatással gyanúsította meg. Utána még két nő jelentkezett, akiket szintén modellt állni hívott meg a műtermébe, majd azt akarta, hogy vetkőzzenek le, és szóban zaklatta őket. Close volt a legnagyobb név az amerikai képzőművészek között, akit a #metoo elért; kiállításait lemondták, képeit leszedték a középületek faláról. Bár nyilvánosan bocsánatot kért és elismerte, hogy mocskos szája van, ezután teljesen visszavonult a világtól. Halála után a neurológusa elmondta, Close-t 2015-ben a homloklebenyt érintő demenciával diagnosztizálta, aminek gyakori tünete a viselkedés szabályozásának elvesztése, a verbális gátlástalanság és a szexuális illetlenség.

Legnépszerűbb cikkeink