Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Emberarcú, kutyatestű robotok

Létrehozva:

Miközben mérnökök seregei dolgoznak azon, mit kell tudni egy jó háztartási robotnak, a formatervezők azzal kísérleteznek, hogyan kell kinéznie, hogy könnyebben elfogadjuk: ember, állat, vagy droid formájú legyen?

A 2000-es évek óta egyre több háztartási robotot gyártanak, ám míg egy robotporszívó vagy fűnyíró esetében még nem merültek fel olyan dizájnelméleti kérdések, hogy legyen-e teste, arca, személyisége, a napjainkban fejlesztett robotinasok esetében már ezek is fontos szempontok.

A nyugati társadalmakban erősebb a bizalmatlanság a robotok iránt, mint Ázsiában, részben a Terminátor és más gonosz robotok popkulturális hatása miatt. Persze ismerünk cuki robotokat is, mint Wall-E és R2D2, és a háziasított (már nem ipari) robotok eddig pont az ő sémájukra, és a mi szórakoztatásunkra készültek. Míg nálunk a (jó) robotok kávét főznek és vírusvideókban táncolnak, mint a Boston Dynamics robotkutyái, Szingapúrban a lezárások alatt már az utcákon járőröztették őket. 

A robotika Szent Grálja egy intelligens, multifunkcionális, bionikus inas megépítése, ám ez  napjainkban még megoldhatatlannak tűnik. Egyelőre a legalapvetőbb feladatok is, hogy összeszedje a szennyest vagy meglocsolja a virágokat, nehezen kivitelezhetők egy robot számára anélkül, hogy nekimenjen a bútoroknak, kiöntse a vizet, vagy átgázoljon a macskán. Ehhez tájékozódnia kell a lakásban, tárgyakat azonosítani és manipulálni, élőlényeket felismerni, és nagyon kicsi a hibalehetőség.

A tervezők közben rájöttek, hogy a robot, ami olyan feladatok elvégzésére képes, mint egy ember vagy egy állat, általában pont úgy kezd kinézni, mint egy ember vagy egy állat. Ha kamerát kell rászerelni, abból lesz a szeme, ha karokat, hogy emelni és fogni tudjon, logikusan a teste oldalára kerülnek.

Az idén januárban bemutatott, ma már több mint 850 ember életét segítő KODA robotkutya építésénél fontos volt, hogy minél kevésbé legyen gépszerű, hogy a fogyatékkal élő vagy idős emberek el tudják fogadni társnak, és a gyerekek se féljenek tőle, de a túlzottan kutyás (például szőrös) megjelenés már elidegenítően hatott volna. Így kutyaszerű gép lett, mozgatható fejjel és farokkal, valahol egy cuki Labrador és egy szigorú Dobermann között. 

bálint orsolya

(Kiemelt kép: KODA)

Legnépszerűbb cikkeink