Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A világ legpofátlanabb embere

Létrehozva:

„Itt az ideje, hogy Joe Biden lemondjon amiatt, amit szégyenteljesen engedett megtörténni Afganisztánnal, a Covid terjedésével, a határvédelmi katasztrófával, az energiafüggetlenség elpusztításával és a megnyomorított gazdasággal kapcsolatban” – nem fogják kitalálni, kinek a száján estek ki ezek a szavak. Ne is találgassanak, Donald Trumpról van szó.

Az Egyesült Államok előző elnöke vasárnap esett neki egy nyilatkozatban hivatali utódjának. Valamennyi indok, amelyek miatt szerinte Joe Bidennek távoznia kéne a Fehér Házból, több sebből vérzik, ahogy maguk a felsorolt ügyek is, bár ezeken leginkább a Trump-adminisztráció ütött véres sebeket. 

Most mégis az afganisztáni helyzet az, amely a legérzékenyebben érinti a világot, hiszen tehetetlenül nézzük, ahogy a szövetséges haderők kivonulása után semmiféle gátja nincs a tálib áradatnak. És különösebben pesszimistának sem kell lennünk ahhoz, hogy sejtsük: hiába minden ígéret, Afganisztánra újra a vallási fanatikusok rémuralma köszönt, ez pedig magában rejti a vallási alapon szerveződő terrorizmus megerősödését, ami még éppen hiányzik a világnak a koronavírus meg a klímaválság mellé.

Egyébként Trump taktikája egyáltalán nem rossz. Amikor már jól látható volt, hogy a választók el fogják küldeni melegebb éghajlatra, gyorsan kötött egy megállapodást azokkal a tálibokkal, akik egyébként az általa vezetett országra potenciálisan veszélyesek, és ezzel gyakorlatilag visszaadta a kezükbe a hatalmat Afganisztán felett. Aztán amikor utódja teljesítette a trumpi vállalást, tapsikolva üdvözölte az eseményeket, bár megrótta, hogy gyorsabban kellett volna. Végül, miután balul ütött ki a dolog, lemondásra szólította fel Bident, nyakába akarván varrni a saját pocsék, önveszélyes külpolitikáját.

Mondhatjuk persze, hogy senki sem számított arra, hogy a tálibok szinte napok alatt visszaszerzik a hatalmat a szövetségesek által elhagyott országban – rengeteg elemzésben olvasható, hogy hosszú évekre lehetett számítani. Az ellenkezőjét viszont egyetlen szakértő sem várta, nevezetesen, hogy Afganisztánban demokrácia lesz.

Abban a kérdésben megoszlanak a vélemények, hogy Donald Trump elméje áll-e azon a szinten, hogy hivatalban lévő elnökként átlásson olyan bonyolult kérdéseket, mint az (akkori) afgán helyzet. Még abban sem lehetünk biztosak, hogy az őt körülvevő tanácsadók látták, amit az egész világ, a Talibán előbb-utóbb mindenképpen bekövetkező térnyerését. Az viszont kizárt, hogy a sárgahajú exelnök ne emlékezne arra, hogy a most beteljesedő folyamatot ő indította el, méghozzá visszafordíthatatlanul. Biztosan emlékszik arra is, hogy nemrég még azt rótta fel Joe Bidennek, hogy korábban is hazavihette volna az amerikai katonákat. 

Márpedig, ha emlékszik, akkor inkább csendesen meg kéne húznia magát egy sarokban, mert ami Afganisztánban a következő években, évtizedekben történik majd, az jelentős részben az ő felelőssége lesz.

A pofátlansága már csak hab a tortán.

csanádi

Legnépszerűbb cikkeink