Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Zöldellő városi oázisok

Létrehozva:

Óriási lökést adott a pandémia a nagyszabású városzöldítési projekteknek, hiszen az emberiségnek soha nem volt még ennyire szüksége arra, hogy az aszfaltsivatagok és betonkanyonok közt egy kis természethez jusson. 

Milánó függőleges erdői és Csengdu trópusi dzsungellé változtatott panelházai is mintaként szolgáltak a nagyvárosoknak, akik százezer, sőt akár milliós nagyságrendben ültették a fákat a karantén alatt, hogy lakóik mentális egészségét támogassák a covid idején. Mikor még csak a klímaváltozás és a levegőszennyezés ellen kellettek a városi oázisok, nem is mindenki támogatta ezeket. Párizsban tüntettek az autósok és a taxisok a Champs Elysées 250 millió eurós zöldítési terve ellen, aztán a covid alatt már se a tüntetés, se az autóbehajtás, se a parkolás nem volt annyira fontos. Végül a párizsi városvezetés kétszer annyi utcát adott vissza a gyalogosoknak és a bicikliseknek, mint amennyit eredetileg terveztek, és az ideiglenes forgalmi elterelések közül több is maradhat majd.

A városi kanyonok – az utcák, amiknek mindkét oldalán toronyházak állnak –, a tűzfalakra vagy akár a háztetőkre ültetett növények segítségével akár 3-11 Celsius fokkal is hűthetők a nap legforróbb szakában a Francia Ökológiai Ügynökség friss tanulmánya szerint. Ezért sem hülyeség a New York-i felhőkarcolók tetején salátát termeszteni. A brooklyni Garázstető-farm ráadásul évi 45 millió tonna biominőségű zöldséget, gyümölcsöt is ad, akárcsak a cseresznye- alma- és olajfákkal beültetett milánói Bosco Verticale toronyház, ahol a lakók elfogyaszthatják az apartmanjaikat hűtő gyümölcsfák termését. 

A zöld területek nem csak javítják a közérzetünket, csökkentik a stresszt, a szorongást és a depressziót, de zöldfolyosóként, avagy kerítésként is működnek a különböző városrészek között. Medellinben, Kolumbia második legnagyobb városában harminc zöldfolyosóval húzták át az egykori gettók határait, kisöpörve ezzel az utcákról a bűnözést. A környékekre visszatértek a madarak és a méhek, új munkahelyek jöttek létre. Az egyik legmeglepőbb oázis-projekt a Szaúdi Királyságé: 7,5 millió fát elültetve erdőt csinálnak a sivatagból RijÁd körül. Napi egymillió köbméter vízzel öntözik a fákat, amihez a főváros újrahasznosított szennyvízét használják, két legyet ütve egy csapásra.

bálint orsolya

(Kiemelt kép: MIGUEL MEDINA – AFP VIA EUROPRESS)

Legnépszerűbb cikkeink