Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Tovább zöldít a főváros

Létrehozva:

Kerpel-Fronius Gábor támogatási szerződést nyújt át egy pályázónak | Fotó: Pozsonyi Roland

A Főváros Önkormányzat még 2020-ban hirdette meg „Égig Érő Fű” elnevezésű udvarzöldítési pályázatát, melynek eredményét 2021 júniusában hirdették ki.

A pályázatra összesen 15 kerületből 77 társasházi közösség jelentkezett, közülük nyolc kerület 15 társasháza nyert támogatást.

A pályázat keretében megvalósuló projektetek célja, hogy közvetlenül a lakossággal együttműködve létesüljenek igényes, fás-virágos zöldfelületek a lakóközösségek belső udvarain. 

A pályázat június 30-i eredményhirdetésén Budapest főpolgármester-helyettese szemléletformáló és ösztönző beavatkozásként jellemezte a projektet. „Kicsi, de fontos kezdeményezése ez a fővárosnak, aminek segítségével Budapest lakói is részt vehetnek a klímatudatos technológiák elterjesztésében. A közvetlen lakókörnyezetünk zöldítésének, pihenési célú hasznosításának fontosságát a COVID járvány tapasztalatai még jobban felértékelték, hiszen ezek a közterületek használatának korlátozása idején is lehetőséget biztosítanak a zöld környezetben való kikapcsolódásra” – fogalmazott Kerpel-Fronius Gábor. 

A pályázatok elbírálására egy szakértőkből álló zsűrit kért fel a főpolgármester. A kilenc fős zsűri tagjai többek között Vincze Attila, Magyar Tájépítészek Szövetségének elnöke, Bíró Borbála, a Főkert Zrt. zöldterület fejlesztési osztályvezetője és Gábor Péter, zöldinfrastruktúra-fejlesztési csoportvezető voltak. Bíró Borbála azt mondta, meglehetősen összetett kritériumok alapján választották ki a nyerteseket. Számított például az, hogy az udvar eredeti állapotához képest mekkora lesz a zöldterület növekedése, vagy az is, mennyiben vannak madár- és rovarbarát megoldások beépítve a tervbe. A főváros főtájépítésze, Bardóczi Sándor kiemelte, az ökológiai szempontok érvényesülése, többek között az esővíz elvezetése, az újrahasznosításának és a komposztálás megjelenése szintén szempont volt a nyertes kiválasztásánál.

A legtöbb nyertes pályázatot Józsefvárosból adták be. Összesen négy nyolcadik kerületi társasház van a tizenöt nyertes között. Tóth Dorottya, az egyik ilyen társasház számvizsgálója szerint is szigorú követelményeknek kellett megfelelniük a versenyző lakóközösségeknek. Említette a biodiverz növényzet kialakítására, valamint a lakók tervezésben való részvételére vonatkozó elvárásokat.

Klem Gabriella építész arról beszélt, húsz éve jelenlegi, első kerületi lakásában él, azóta várta, hogy több zöldesített területe legyen a lakóközösségének. Azt állítja, a közös zöldfelületek egy élhetőbb és közösségibb városhoz segítik a budapestieket.

A támogatásért versenyző társasházak lakóinak minimum 20 százalék önrészt kellett vállalniuk a kivitelezés költségeiből. A 77 társasházi közösség összesen 105 millió forintnyi támogatást igényelt, és ehhez 92 millió forintnyi önrészt ajánlottak fel. Így az elvárt 20 százalék helyett közel 90 százalékos volt a felajánlott önrész összértéke.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink