Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Világmegváltó szuperjacht

Létrehozva:

Zöld szuperjachton dolgozhatnak és konferenciázhatnak a kutatók az Északi-tengeren, mintha csak egy James Bond-filmben szerepelnének, bár abban nem a jóké lenne a legmenőbb jacht. A tulajdonos Earth 300 think-tank a világ vezető tudósait, mérnökeit, feltalálóit és klímaszakembereit hívja meg ide, hogy együtt agyaljanak a föld megmentésén.

Az Earth 300 ugyan magáncég, nem alapítvány vagy civil szervezet, mégis küldetésükül tűzték ki, hogy megkongassák az ökológiai vészharangot, és katalizátorként élére álljanak a világ számos pontján párhuzamosan folyó tudományos, technológiai és kreatív erőfeszítéseknek, amik megoldást keresnek korunk legnagyobb emberi kihívásaira. A strukturális újítások mellett a merész, alulról jövő kis ötleteket is pártfogolják, amik válaszokat adnak a levegő- föld- és vízszennyezés, a víz- és az élelmiszerhiány, és a globális katasztrófaelhárítás égető problémáira. Szerintük az előrelépés legjobb módja összehozni a világ minden pontjáról a legnagyobb elméket, és hagyni, hogy különböző szakmai hátterük, kultúrájuk, életkoruk és világlátásuk megtermékenyítően hasson egymásra, és együtt kitaláljanak egy új civilizációs modellt, ami összhangban van a természettel, követi annak ritmusát, tiszteli annak változásait. 

A befektetésük ebbe egy 700 millió dollárt érő, 300 méteres, 13 emeletes, energetikailag teljesen önellátó, károsanyag-kibocsátástól mentes, mesterséges intelligenciával, robotokkal, helikopter-leszállópályával és tengeralattjárókkal is felszerelt, negyedik generációs (olvasztott sós) nukleáris reaktorral hajtott szuperjacht, amin 22 hipermodern felszereltségű tudományos labort is kialakítanak. A fedélzeten egyszerre 400 fő tartózkodhat, ebből 165 fős a legénység, húsz helyet kapnak a kutató-rezidensek, húszat a gyakornok, negyvenet a potenciális VIP-vendégek és még elfér 160 tudós, így nagyobb konferenciákat is vízre tudnak bocsátani. A küldetést részben a 3 millió dollárért kínált VIP-jegyekből finanszírozzák, részben a befolyásos szponzorvállalatok, mint az amerikai IBM, az olasz RINA, és a lengyel NED-Project dobják össze, hogy 2025-ben elindulhasson első útjára a világmegváltó szuperjacht.

Bálint Orsolya

(Kiemelt kép: EARTH300.COM)

Legnépszerűbb cikkeink