Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Oltakozási kedvcsináló svéd módra

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Miután Európa legtöbb országában 18 év fölött már bárki kaphat covid elleni vakcinát, az oltatlanok száma azonban még mindig relatív magas, svéd tudósok már vizsgálják, mivel érdemes motiválni az embereket, hogy oltassák be magukat.

Legyen jutalmazás vagy korlátozás, és mit kínáljanak a vonakodóknak, pénzt vagy érveket?

A híres Lundi egyetem 8200, 60 évesnél fiatalabb, még oltatlan embert vont be januárban elkezdett kísérletébe. Véletlenszerűen osztották be őket négy csoportba, eltérő motivációs stratégiákat alkalmazva a meggyőzésükre. Az első csoportot részletesen tájékoztatták az elérhető oltóanyagokról, amik náluk jelenleg a Pfizer-Biontech, a Moderna és a Janssen vakcinák. A másodiknak érveket kellett megfogalmazni, amikkel szerintük mások meggyőzhetők lennének az oltás felvételére. A harmadik csoporttal listát írattak szeretteikről, akiket szeretnének megvédeni azzal, ha beadatják az oltást. A negyedik csoportnak szándékosan nem nagy pénzt, csak egy 23 dollár (7000 forint) értékű ajándékkártyát ígértek, ha elmennek oltatni. A résztvevők egy részét nem osztották be, ők lettek a kontrollcsoport, akiknél speciális motivációs módszert nem alkalmaztak.

Szeptemberre várják az első eredményeket, változott-e a részvevők oltási hajlandósága, és melyik módszer működött a legsikeresebben, amit végül az oltási adatbázissal egyeztetve fognak kideríteni, hiszen az emberek tettei nem mindig tükrözik a kimondott szándékaikat. Noha a kísérlet kezdetén a részvevők 80 százaléka azt mondta, egy hónapon belül elfogadná az oltást, eddig nagyjából a felük tartotta a szavát.

Minden kormány kísérletezik az oltatlanok motiválásával: az egyik próbál hatni az emberek szociális felelősségtudatára, a másik szerint elegendő kitartóan hangsúlyozni, hogy az oltás biztonságos és hatékony. Németország, Franciaország és hazánk is egyre inkább a korlátozó, avagy kényszerítő eszközök felé fordul. Speciális helyzettel állunk szemben, amibe a korábbi szociológiai ismereteink egy az egyben nem átültethetők, a kutatók szerint ezért fontos megismerni az emberek mélyebb mozgatórugóit, ha a pandémiát szeretnénk legyőzni.

Bálint Orsolya

Legnépszerűbb cikkeink