Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Megvan a dzsúdósok sorsolása

Létrehozva:

A későbbi győztes Tóth Krisztián (kékben) és a mongol Altanbagana Gantulga a férfiak 90 kg-os súlycsoportjának bronzmérkőzésén az olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2021. június 10-én | Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Tóth Krisztián (90 kg) a menekültek csapatát képviselő Popole Misenga ellen kezd a tokiói olimpia cselgáncstornáján.

A csütörtöki sorsoláson a nők nehéz ellenfeleket kaptak, a férfiak helyzete kedvezőbb. Mármint viszonylag, hiszen azért mégiscsak egy olimpiáról van szó.

A világbajnoki ezüstérmes Tóth – az egyetlen kiemelt a magyarok közül – jövő szerdán lép tatamira. Ellenfele Kongóban született és a 2015-ös vb után kért menedékjogot Brazíliában. A riói játékokon is a menekültek csapatával vett részt és egy mérkőzést nyert. Tóthra továbbjutása esetén valószínűleg a vb-második japán Mukai Soicsiro vár majd.

Ungvári Attila (81 kg) erőnyerő lesz az első fordulóban, majd a 16 közé kerülésért az olasz Parlati és az egyiptomi Abdelaal párharcának győztesével találkozik.

A 100 kg-os kategóriában Cirjenics Miklós a lett Jevgenis Borodavkóval meccsel, akinek három Eb-bronzérme is van.

A nőknél Csernoviczki Éva (48 kg) első fellépésén az indiai Shushla Likmabammal dzsúdózik, akinek legjobb eredménye egy második hely a Nemzetközösségi Játékokon. A Londonban olimpiai bronzérmes magyar versenyző sikere esetén a 2017-ben Budapesten világbajnok japán Tonaki Funával küzdhet meg.

Az idei Eb-n a dobogó harmadik fokára fellépő Pupp Réka (52 kg) súlycsoportja egyik legjobbját kapta ellenfélnek a címvédő, világ- és Európa-bajnok koszovói Majlinda Kelmendi személyében.

Az Európa-bajnok Karakas Hedvig (57 kg) azzal a lengyel Julia Kowalczykkal kezd, aki éppen Tokióban érte el legjobb eredményét, harmadik lett a 2019-es világbajnokságon.

Özbas Szofinak (63 kg) is nehéz rivális jutott, a hatodik helyen kiemelt, Európa-bajnok és vb-bronzérmes német Martyna Trajdos.

A viszonylag nehéz sorsolás persze nem jelenti azt, hogy le kéne írni a magyar versenyzőket, hiszen valamennyien képesek lehetnek pontszerző helyen végezni az olimpián, többen akár dobogós helyezésben is reménykedhetnek. A cselgáncs egyébként is olyan sport, ahol rengeteget számít a sportolók lelki felkészültsége, de kis túlzással még az is, hogy jól aludtak-e a versenyt megelőző éjjel.

Versenyzőink kvalitásait és elszántságát ismerve abban biztosak lehetünk, hogy a lehető legjobb teljesítményükkel fognak előrukkolni a versenyen.

A magyarok közül elsőként, szombaton Csernoviczki Éva mutatkozik be az olimpián.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink