Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Washington Post: Magyarország botránya Európa krízisét jelenti

Létrehozva:

Fotó: AFP / Jack Guez

Ismét Magyarországtól hangos a világsajtó.

A Washington Post újabb cikket szentelt Orbán Viktornak és intézkedéseinek. Azt írták, hogy a Pegasus-ügyig is sokan úgy tekintettek a magyar miniszterelnökre, mint a nyugatot üldöző mumusra.

A cikkben úgy fogalmaznak, hogy kritikusai szerint Orbán Viktor maffiaállamot hozott létre, amiben a médiát a szövetségesei uralják, nincs független igazságszolgáltatás. Mindezt tetézi a politikája, aminek lényege, hogy rendre a bevándorlás, a multikulturalizmus, a feminizmus és az európai integráció vélt gonoszságait szajkózza, de megvádolták antiszemitizmussal, iszlamofóbiával, romaellenességgel, legutóbb pedig homofóbiával is.

Mindezt követte a Pegasus-botrány: a Washington Post 16 médiapartnerével együtt feltárta, hogy az NSO Group izraeli cég által készített kémprogramokat hogyan használták fel számos újságíró, emberi jogi aktivista, befolyásos politikus és üzletember nyomon követésére. Hozzátették, a vállalat közölte, nem lát bele az ügyfelek hírszerzési tevékenységébe, és ígéretet tett arra, hogy kivizsgálja, történtek-e emberi jogi visszaélések. A lap kiemelte, hogy az oknyomozó újságírók által megvizsgált okostelefonok közül a Pegasus programmal legalább öt embert figyeltek Magyarországon, de több mint 300 magyar telefonszám jelent meg egy körülbelül 50 ezer telefon-számot tartalmazó listán, amely tartalmazta azokat a személyeket, akiket az NSO által kifejlesztett és a külföldi kormányoknak engedélyezett Pegasus technológiával figyeltek meg. Azt írták, Magyarország figyelemre méltó társaságban találhatta magát, ugyanis Marokkót és Indiát is vizsgálják jelenleg ugyanebben az ügyben.

A lap szerint a Pegasus-botrány újabb frontot nyithat Budapest és Brüsszel között, mivel a megfigyelési módszerek nyilvánvaló alkalmazása semmibe veszi az Európai Unió által bevezetett, igen erős adatvédelmi szabályokat. Hozzátették, hogy az unióban – főként a liberális politikusok között – már eddig is erősek voltak azok a hangok, amelyek a források folyósításának leállítását, sőt, Magyarország tagságának esetleges felfüggesztését forszírozták. Megjegyezték ugyanakkor, hogy az Európai Unióban Magyarország nincs egyedül, különösen a lengyel alkotmánybíróság legutóbbi, erősen EU-ellenes döntése után.

A Washington Post megemlítette, hogy a jövő évi parlamenti választások Orbán Viktor eddigi legkeményebb kihívásának bizonyulhatnak, mivel az ország szétszakadt ellenzéke megpróbál egységes frontot kialakítani. Idézték Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert, aki úgy vélekedett: „Lehet, hogy ez az utolsó esély. Ha most veszítünk, annak komoly következményei lennének”.

 

Washington Post / 168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink