Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Aranyhalak a vadvizekben: három kívánság helyett ökológiai katasztrófa

Létrehozva:

Fotó: AFP / Dibyangshu Sarkar

Ha az amerikai természetvédelmi szakemberek három kívánságát teljesítené egy mesebeli aranyhal, az egyik akár az is lehetne, hogy fajtársait villámsebesen tüntesse el az Egyesült Államok vadvizeiből.

A házi akváriumokból szabadon engedett és a természetben hatalmasra nőtt aranyhalak ugyanis fenyegetést jelentenek a minnesotai tavak élővilágára és vízminőségére.

„Kérünk mindenkit, hogy ne engedje szabadon az aranyhalait a helyi tavakban és folyókban!” – szólította fel a burnsville-i városvezetés a helyieket egy Twitter-bejegyzésben. Mint írták, a szabadon engedett példányok nagyobbra nőnek, mint azt az emberek gondolnák, és hozzájárulnak a vízminőség romlásához, mert felkavarják az üledéket és kitépik a növényeket.

A szomszédos Carver megye hatóságai ötvenezer aranyhalat távolítottak el a helyi vizekből tavaly novemberben – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

A pontyhoz hasonlóan az aranyhalak is könnyen szaporodnak, és alacsony oxigénszint mellett is átvészelik a minnesotai telet.

Az otthoni akváriumokból szabadon engedett házi kedvencek nem először okoznak ökológiai pusztítást. A ragadozó tűzhalak, amelyek az indiai-csendes-óceáni térségben honosak, ám feltételezések szerint floridai kisállattartók szabadon engedtek jó néhány példányt 1982-ben, több tucatnyi karib-térségbeli fajjal végeztek, aminek nyomán hínár lepte be a zátonyokat.

Az aranyhalak eddig nem kaptak akkora figyelmet, mint a többi betolakodó faj, például a ponty és a vándorkagyló, de Virginia és Washington államokban, valamint Ausztráliában és Kanadában is figyelmeztették a helyieket az általuk jelentett fenyegetésre.

A kutatók 2013-ban egy 45 centiméter hosszú és csaknem 2 kilogrammos aranyhalat fogtak ki a Tahoe-tóból.

Az aranyhalakkal teli vizek rehabilitációja rendkívül költséges. Carver megye 88 ezer dolláros (26,5 millió forint) szerződést kötött egy céggel az invazív aranyhalak kiirtási módjainak tanulmányozására.

Az invazív halak hazánkban is problémát okoznak, nem véletlen, hogy a horgászoknak tilos visszadobni például a szabályosan fogott busákat, törpeharcsákat, naphalakat.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink