Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Legalább száz aktivistát, újságírót és tiltakozót tartóztattak le Kubában a hétvégi kormányellenes tüntetéseket követően

Létrehozva:

Fotóriportereket és újságírókat is letartóztatnak Kubában | Fotó: AFP / Adalberto Roque

A demonstrációkért a kommunista vezetés szerint az Egyesült Államok a felelős – közölte az emigránsok által működtetett Cubalex jogvédő szervezet.

A letartóztatottak között van egy spanyol újságíró, Camila Acosta, aki a hétvégi tüntetésekről tudósított az ABC című spanyol napilapnak. José Manuel Albares új spanyol külügyminiszter kedden felszólította Kubát, hogy azonnal engedjék szabadon az újságírónőt. „Spanyolország kiáll a békés tüntetéshez való jog mellett, és annak tiszteletben tartására kéri a kubai hatóságokat. (…) Követeljük Camila Acosta azonnali szabadon engedését” – írta a Twitteren a tisztségét hétfő óta betöltő Albares.

Havanna utcáin csend honolt hétfőn, erős volt a rendőri jelenlét, az előző napi demonstráció helyszínét pedig elkordonozták. Gyakoriak voltak a kimaradások a mobilinternet-szolgáltatásban.

A Cubalex arról számolt be, hogy egyeseket már a megmozdulásokon őrizetbe vettek, másokat csak később.

„Lehetetlenné válik itt az élet. Nem tudom, ez megtörténhet-e újra, a fővárost militarizálták. Ennek ellenére a kubaiak félelme mégis enyhül” – hangsúlyozta egy névtelenül megszólaló 21 éves helyi lakos a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Mások abbéli reményüket fejezték ki, hogy nem lesznek újabb tüntetések, szerintük a párbeszéd előremutatóbb és kockázatmentesebb lenne.

Vasárnap több kubai városban kormányellenes demonstrációk voltak, ezrek vonultak utcára, hogy így tiltakozzanak a nehéz gazdasági helyzet és általánosságban véve is a „diktatórikus” vezetés és a rossz kormányzás, illetve a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen. A tüntetések később összecsapásokba torkolltak, miután Miguel Díaz-Canel kubai elnök felszólította híveit: vonuljanak utcára, és szálljanak szembe a tiltakozókkal. Havannában a biztonsági erők lecsaptak a békés megmozdulásokra, ami miatt erőszakos összecsapások törtek ki, majd többeket letartóztattak.

Hasonló nagyságú tüntetésekre már több mint huszonöt éve nem volt példa a karibi szigetországban.

A kubai elnök televíziós beszédében az Egyesült Államokat és a Kubát sújtó gazdasági szankciókat tette felelőssé a demonstrációkért, s felszólította támogatóit, hogy ne üljenek fel a provokációknak.

Kedden Oroszország óva intett a „külföldi beavatkozástól” és a „pusztító folyamatoktól” Kubában. Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes találkozott Julio Antonio Garmendía Penával, Kuba moszkvai nagykövetével, akit biztosított afelől, hogy Oroszország a kubai vezetés és nép mellett áll, és támogat minden olyan erőfeszítést, amely a kubai helyzet rendezésére irányul. Az orosz külügyminisztérium keddi közleménye szerint a találkozón hangsúlyozták: „elfogadhatatlan a külső beavatkozás és minden egyéb olyan tett, amely Kuba destabilizációjához vezethet.”

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink