Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Egyre csak fokozódik a nemzetközi nyomás Magyarországon

Létrehozva:

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök (j) és Rumen Radev bolgár elnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfõinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2021. június 24-én. | Fotó: MTI / EPA pool / Oliver Hoslet

Tizenhét uniós tagállam vezetője tett közzé közös levelet csütörtökön, amelyben a magyar kormány melegellenes pedofiltörvénye kapcsán elítélték az alapvető jogokkal szembeni fenyegetéseket.

Egyúttal az LMBT-közösséggel szembeni hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem folytatására szólítottak fel.

Az Európai Bizottságnak, az Európai Unió Tanácsa portugál elnökségének és az Európai Tanács elnökének címezett levelet Belgium, Dánia, Németország, Észtország, Írország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Ciprus, Lettország, Luxemburg, Málta, Hollandia, Finnország, Svédország és Ausztria állam- vagy kormányfője írta alá. A levelet az alapjogokkal szembeni fenyegetések, különösen a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés tilalmát kimondó elv csorbulása, vagyis az új magyar törvény miatt tartották fontosnak. „A közös alapvető értékeinkhez való kötődést és azok betartását uniós szerződések rögzítik” – írták, majd hozzátették, hogy folytatni fogják az LMBT-közösséget célzó diszkrimináció elleni harcot, és megerősítik az alapvető jogok védelmét. „A tisztelet és az elfogadás az európai projekt középpontjában áll. Elkötelezettek vagyunk az ezen értékek védelmét célzó erőfeszítések folytatása mellett, biztosítva, hogy a jövő európai generációi az egyenlőség és a tisztelet légkörében nőjenek fel” – áll a levélben.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke a magyar törvénnyel kapcsolatban kijelentette: az uniós intézmények elkötelezettek a jogállamiság tiszteletben tartása mellett. „Itt az idő, hogy olyan tagállamok esetében, ahol megsértik a jogállamiságot, az unió alkalmazza a január elseje óta érvényes jogállamisági feltételrendszerről szóló rendeletet. Az EP kész jogi eljárást indítani az Európai Bizottság ellen, ha a brüsszeli végrehajtó testület tovább késlekedik az uniós költségvetés védelmére létrehozott jogállamisági feltételrendszer alkalmazásával” – hangsúlyozta Sassoli.

Emmanuel Macron francia elnök is megszólalt az ügyben, hasonlóan Xavier Bettel luxemburgi, Marc Rutte holland és Alexander De Croo belga miniszterelnökhöz elítélte a magyar kormány által elfogadott törvényt.

PH

Legnépszerűbb cikkeink