Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Még soha nem győztünk Portugália ellen / Portugal ainda não perdeu

Létrehozva:

A legutóbbi meccsünk hatalmas izgalmakat hozott | Fotó: AFP / Sputnik / Vitalij Beluszov

A magyar és a portugál válogatott közös történelme – két nyelven.

A magyar labdarúgó-válogatott este Portugália ellen játszik Európa-bajnoki csoportmérkőzést a Puskás Arénában. A két válogatott eddigi 13 összecsapásából egyszer sem született magyar győzelem.

Magyarország és Portugália nemzeti csapatai 1926. december 26-án mérkőztek meg egymással. Azon a találkozón 3-3-as döntetlen lett az eredmény. Amint a Pesti Hírlap arról akkor beszámolt, néhány nappal később rendeztek egy visszavágót is, amin a magyarok 4-1 arányban győztek, de azt a mérkőzést valamilyen okból nem ismerték el hivatalos válogatott találkozóként.

Azóta viszont soha nem sikerült legyőznie a magyar válogatottnak Portugáliát, még az 1966-os világbajnokságon sem, amikor pedig a kor csodacsapata, Brazília sem tudott ellenállni a mieinknek. 

A két együttes öt éve, a franciaországi Európa-bajnokságokon is azonos csoportban szerepelt, akkor Lyonban az egész torna egyik legszórakoztatóbb meccsén 3-3-as döntetlen lett a végeredmény, amivel a magyarok megszerezték a csoporelsőséget, de a portugálok is továbbjutottak, majd a végső diadalig meneteltek.

Legutóbb, 2017 szeptemberében a budapesti Groupama Arénában találkozott a magyar és a portugál válogatott, a mérkőzés pedig 1-0 arányú vendéggyőzelemmel ért véget.

Magyarországon eddig csupán háromszor mérkőztek meg a csapatok, a portugálok mindháromszor győztek: a 2017. szeptemberi vb-selejtezőt megelőzően 1998 szeptemberében Európa-bajnoki selejtezőn 3-1-re, míg 11 évvel később vb-selejtezőn 1-0-ra kapott ki a magyar együttes.

Európa-bajnoki mérkőzésen ezen kívül egyszer találkoztak a felek, 1999 őszén Lisszabonban Portugália 3-0 arányban győzött.

A két csapat eddigi 13 találkozóján 9 portugál győzelem és négy döntetlen született, a gólkülönbség 30-10 a portugálok javára.

Tétmérkőzésen eddig hét portugál siker mellett egy döntetlent jegyezhettek fel a sport krónikásai, 20 portugál találattal 5 magyar ellenében.

Európa-bajnoki mérkőzésen háromszor találkoztak a csapatok, kétszer selejtezőn, portugál győzelemmel, és az emlékezetes 2016-os lyoni csoportmérkőzés döntetlenjével. Ezeken a találkozókon a gólkülönbség 9-4 Portugália javára.

MTI / PH

 

*

 

As seleções de futebol húngara e portuguesa defrontam-se hoje à noite no jogo da fase de grupos do Campeonato Europeu, no estádio Puskás Aréna, em Budapeste. Até agora, em 13 confrontos entre as duas seleções, a Hungria não obteve nenhuma vitória.

As seleções da Hungria e de Portugal encontraram-se pela primeira vez a 26 de dezembro de 1926, com um empate a 3-3. Como o Pesti Hírlap relatou na época, poucos dias depois teve lugar a desforra, na qual os húngaros venceram por 4 a 1, mas por razão desconhecida, esta partida não foi reconhecida como oficial.

Desde então, porém, a seleção húngara nunca mais conseguiu vencer Portugal, nem mesmo no Campeonato do Mundo de 1966, quando derrotou até o Brasil, a seleção-maravilha da época.

Há cinco anos, as duas equipas encontraram-se no mesmo grupo, no Campeonato Europeu de França, tendo o resultado final de então sido um empate a 3-3, em Lyon, numa das partidas mais divertidas de todo o torneio, resultado com que os húngaros obtiveram o primeiro lugar no grupo de qualificação, mas com os portugueses a avançarem e marcharem posteriormente até ao triunfo final. Mais recentemente, em setembro de 2017, as seleções húngara e portuguesa encontraram-se no estádio Groupama Aréna, em Budapeste, tendo o jogo terminado com uma vitória da equipa visitante por 1-0.

Até ao momento, as equipas defrontaram-se na Hungria apenas três vezes, com os portugueses a vencerem todos os três encontros: antes das qualificatórias para o Mundial em setembro de 2017, posteriormente com um 3-1 em setembro de 1998 nas qualificatórias para o Campeonato Europeu, e 11 anos depois, com uma derrota a 1-0 nas qualificatórias do Campeonato do Mundo.

As duas equipas encontraram-se uma vez mais, no outono de 1999, numa partida do Campeonato Europeu, com Portugal a vencer 3 a 0 em Lisboa.

Nos 13 encontros das duas equipas até ao presente, houve 9 vitórias portuguesas e quatro empates, sendo a diferença de golos 30-10 a favor dos portugueses. Nas partidas oficiais, para além de sete vitórias portuguesas, os cronistas da modalidade registaram um empate, no total foram 20 golos marcados pelos lusitanos contra 5 húngaros. As equipas encontraram-se três vezes em jogos do Campeonato Europeu, duas vezes na fase de qualificação, com vitórias portuguesas, e um empate no memorável jogo da fase de grupos de 2016 em Lyon. Nestes encontros, a diferença de golos foi de 9-4 a favor de Portugal.

 

(Köszönjük a fordítást Kónya Gáspárnak!)

Legnépszerűbb cikkeink