Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„A közönség a 12. játékosunk lesz” / O 12º jogador

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Kétnyelvű beharangozó a ma esti mérkőzés elé.

Kedden 18 órakor a magyar válogatott is megkezdi szereplését az Európa-bajnokságon, méghozzá a Puskás Arénában a címvédő portugál csapat ellen. Bár a papírforma egyértelműen a jobb erőkből álló vendégek sikerét ígéri, Marco Rossi szövetségi kapitány együttese az elmúlt időszakban nem egyszer meglepetést okozott magasabban rangsorolt ellenfelekkel szemben.

„A futball az a sportág, aminél Esterházy Péter szerint a szurkoló eltekint a realitástól. Ez az, amit mi is teszünk: tisztában vagyunk a realitással, de eltekintünk tőle. És nagyon szurkolunk. És bízunk benne, hogy ha tíz mérkőzésből egyszer vagy kétszer meg tudjuk verni a portugálokat, akkor abból az egyik ezen az estén lesz” – válaszolta a Pesti Hírlap esélylatolgató kérdésére Gundel Takács Gábor. „Azon persze nyilván lehet vitatkozni, hogy tíz mérkőzésből hányszor vernénk meg őket – maradjunk annyiban, hogy többször győznének ők, mint mi” – fűzte hozzá a sportriporter, aki bízik benne, a kedd esti meccs boríthatja a papírformát.

Sigér Dávid, a Ferencváros középpályása a válogatott szemléletét emelte ki a siker zálogaként, nem a tavaly ősszel csapatba kerülő új labdarúgók személyét. Úgy vélte, mindenki egy irányba tart.

„A közönség a 12. játékosunk lesz, olyan plusz energiát adnak a nézők, amivel erősebbé válunk a pályán. A csapategység lehet a kulcs, a végsőkig harcolni és hinni kell abban, hogy nagyot alkothatunk” – beszélt Sigér arról, hogy mi lehet a kulcsa a pontszerzésnek az első, Portugália elleni találkozón.

Az Eb alatt budapesti bázissal rendelkező portugálok sem veszik félvállról az összecsapást. „Jól szervezett és szenvedélyes együttes, ebben talán nincs jobb nála. A minőséggel önmagában nem lehet meccset nyerni. Az biztos, hogy riválisunk minden fegyverét beveti majd, legnagyobb erősségük, hogy hátulról gyors akciókat tudnak indítani” – mondta hétfői online sajtótájékoztatóján Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya, akinek kétsége sincs afelől, hogy rendkívül nehéz összecsapás vár a tanítványaira. A 66 éves szakember szerint semmi jelentősége nincs, hogy a magyarok még sosem győzték le a portugálokat, ugyanis – ahogy fogalmazott – „más évek, más játékosok”. Úgy vélte, az a fontos, hogy a magyar válogatott miként futballozott tavaly novemberben a pótselejtező döntőjében, vagy éppen márciusban a lengyelek elleni világbajnoki selejtezőn, illetve néhány napja az írek elleni felkészülési mérkőzésen.

„Nagyon kemény csapat, amely nem ismer elveszett labdát és sosem adja fel” – mondta a magyarokról Danilo, a címvédő együttes középpályása. „Tudjuk, hogy mire számíthatunk tőlük, és felkészültek leszünk, hogy elkerüljük a meglepetést” – fogalmazott.

Az ötszörös aranylabdás Ronaldo elsők között emelte ki, hogy jó lesz ismét közönség előtt játszani, még akkor is, ha a nézők elsősorban a hazai magyar csapatot támogatják majd. 

Amikor a két csapatnak a 2016-os Eb-n 3-3-as döntetlennel végződött csoportmérkőzéséről kérdezték, úgy felelt, az csak a pályán derül ki, hogy a magyarok és a portugálok jobbak, vagy rosszabbak lettek azóta. A riválist szervezettnek nevezte, amely ellen nehéz dolguk lesz. Saját csapatával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, ez egy fiatalabb együttes, mint a 2016-os volt.

MTI / PH

 

*

 

Às 18h00 de terça-feira, a equipa húngara e o detentor do título, Portugal, iniciam a sua atuação no Campeonato Europeu, mais precisamente no estádio Puskás Aréna, um contra o outro. Embora a teoria prometa claramente o sucesso dos visitantes, compostos por forças melhores, a equipa do selecionador Marco Rossi tem surpreendido adversários de alto escalão várias vezes nos últimos tempos.

„O futebol é o desporto em que, segundo Péter Esterházy, o adepto ignora a realidade. Isso é o que nós também fazemos: conhecemos a realidade, mas ignoramo-la. E torcemos muito. E confiamos que se conseguirmos vencer os portugueses uma ou duas vezes em dez jogos, uma delas será hoje à noite”, respondeu Gábor Gundel Takács à pergunta do Pesti Hírlap, sobre as hipóteses de a equipa húngara vencer. “Claro, pode-se argumentar sobre quantas vezes em dez partidas os venceremos – o que é certo é que eles ganharão mais vezes do que nós”, acrescentou o repórter desportivo, que está confiante de que a partida da terça à noite poderá trazer uma surpresa.

Dávid Sigér, o médio da equipa de Ferencváros, destacou a atitude da seleção nacional como a chave do sucesso, e não a presença de novos jogadores, que ingressaram na seleção no outono passado. Ele pensa que todos vão na mesma direção.

“O público será o nosso 12º jogador, os espectadores vão dar uma energia extra com que seremos mais fortes em campo. A unidade da equipa pode ser a chave, temos de lutar até ao fim e temos de acreditar que podemos fazer algo memorável”, disse Sigér sobre qual poderá ser a chave para obter pontos no primeiro encontro, contra Portugal.

Os portugueses, com base em Budapeste durante o Campeonato Europeu, tomam a partida com a devida seriedade. „É um conjunto bem organizado e apaixonado, talvez não haja ninguém melhor a este respeito. A qualidade por si só não vence nenhuma partida. De certeza que os nossos rivais vão usar todas as suas armas, sendo a sua maior força a capacidade de lançar ações rápidas de trás”, disse Fernando Santos, o técnico nacional português, na sua conferência de imprensa online na segunda-feira, acrescentando que não tem dúvidas de que um confronto extremamente difícil aguarda os seus jogadores. Para o especialista de 66 anos, é irrelevante que os húngaros nunca tenham derrotado os portugueses, porque – como disse – „outros anos, outros jogadores”. Ele acha importante o modo como a seleção húngara jogou nas eliminatórias em novembro passado, ou contra os polacos nas eliminatórias para o Campeonato do Mundo em março, e há poucos dias na partida de preparação contra os irlandeses.

„É uma equipa muito dura, que não conhece uma bola perdida e nunca desiste”, disse Danilo, médio da equipa detentora do título. “Sabemos o que podemos esperar da parte deles e estaremos preparados para evitar surpresas”, afirmou.

Ronaldo, cinco vezes vencedor da Bola de Ouro, foi um dos primeiros a destacar que será bom voltar a jogar diante do público, mesmo que os adeptos apoiem principalmente a seleção húngara.

Quando questionado sobre o jogo entre as duas equipas no Campeonato Europeu de 2016, que terminou com um empate a 3-3, respondeu que só em campo se revelará se os húngaros e os portugueses melhoraram ou pioraram desde então. O jogador chamou o rival de organizado, contra o qual terão muitas dificuldades. E em termos da sua própria equipa, disse que era um grupo mais jovem do que a de 2016.

 

(Köszönjük a fordítást Kónya Gáspárnak!)

Legnépszerűbb cikkeink