Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A melegellenes módosítások ellen tüntetnek

Létrehozva:

A 2019-es Budapest Pride felvonulás résztvevői | Fotó: Merész Márton

A melegszervezetek szerint az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb jogfosztását valósítaná meg a kormány.

Ez ellen „Propagandatörvény helyett elfogadás” névvel szervez tüntetést hétfőn este hattól az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Prizma Közösség és a Szivárványcsaládokért Alapítvány a Kossuth téren.

Mint ismert, a kormánypártok több új kiegészítési javaslatot tettek a parlament előtt lévő pedofilellenes törvénycsomaghoz. A módosítások között szerepel, hogy megtiltanák a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését és bemutatását, még az ilyet tartalmazó reklámokat is. A szexuális felvilágosításból kizárnák a civilek egy részét, ilyen előadásokat csak nyilvántartásba vett szervezetek és előadók tarthatnának az iskolákban.

A törvényjavaslat elleni, 10 civil szervezet közreműködésével indított petíciót péntek óta több mint 65 ezren írták alá, a ma esti, „Propagandatörvény helyett elfogadást!” elnevezésű tüntetésre pedig több mint 18 ezren jelezték részvételüket.

A Facebookon a demonstráció szervezői azt írják: a parlament előtti tüntetés oka, hogy „a kormánypárti képviselők olyan kirekesztő és gyűlöletkeltő javaslatokat nyújtottak be, amelyek célja, hogy teljesen eltüntessék az LMBTQI embereket a nyilvánosságból, és betiltsák azokat a létfontosságú iskolai programokat, amelyek egyrészt segítenek a fiataloknak abban, hogy információkhoz és támogatáshoz jussanak, másrészt elfogadóbb és mindenki számára biztonságosabb környezetet garantálnak.”

A szervezők szerint a tüntetés az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb jogfosztása elleni tiltakozás lesz. „Hétfő este az ellen is tiltakozunk, hogy a kormány a törvényjavaslattal igyekszik egybemosni gyerekekkel szemben elkövetett, megbocsáthatatlan bűnöket elkövetőket az LMBTQI közösség tagjaival” – írják.

„Ha nem emeljük fel a szavunkat, akkor diákok, tanárok, szülők és fiatalok eshetnek áldozatul a kormány kegyetlen politikai játékának” – teszik hozzá.

A demonstráció tervezett programja szerint 18 órakor lesz gyülekező az Andrássy Gyula szobornál a Kossuth téren. Ezt követően 18:30 és 19:30 között beszédek hangzanak el, majd fél nyolctól a szervezők akcióznak a javaslat ellen.

A résztvevőket arra kérik, hogy a tüntetésre az M2-es metró, illetve a 2-es villamos Kossuth téri megállója felől, a Vértanúk tere irányából, valamint a rakpart Lánchíd felőli oldaláról érkezzenek és távozzanak. A Jászai Mari tér felől érkezőknek pedig azt javasolják, hogy ne a Kossuth tér központi részén keresztül közelítsék a tüntetés helyszínét, hanem a rakpart irányából kerüljék meg a teret. „Igyekszünk biztonságos körülményeket garantálni, de arra kérünk, hogy lehetőség szerint tarts távolságot másoktól, és viselj maszkot” – fogalmaznak a ma esti demonstráció szervezői.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink