Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kajszi, gönci, mandula – barackok frissen vagy dunsztos üvegben

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Most még kissé drága élvezet, de lesz még dömpingáron, szedhetjük magunknak is.

Talán a rózsáéhoz hasonló, bódító illatának, a tökéletességet szimbolizáló formájának, bársonyos pihéinek köszönheti a sárgabarack, hogy a keleti mitológiák sokjelentésű jelképe lett.

A keleti ember mindenféle jelentéseket társított a sárgabarackhoz. Nevezték a húség holdjának, a nap gyümölcsének, a tisztaság és a halhatatlanság szimbólumának. A bölcseket előszeretettel ábrázolták sárgabarackfa tövében, itt elmélkedve kapták az ihletet tudásuk gyarapításához.

Nálunk sokáig a sárgabarack adta a magyar gyümölcstermesztés harmadát, de aztán a házi lekvárfőzés (a lekváros kenyérrel együtt) egy időre kiment a divatból. Nehéz is rá visszaszokni, mert a fagyérzékeny barackfák általában kétévente hoznak bőséges termést – ha az időjárás is így akarja. A jó években sem olcsó mulatság, ha otthon készül a karácsonyi zserbóhoz, a Rákóczi túrós tetejére a házi baracklekvár. De az komoly érv a befőzés mellett, hogy a boltokban kapható, az otthonival egy napon nem említhető lekvár még drágább.

Ugyanebből a megfontolásból dönthetünk úgy, hogy egy napot rászánunk arra, hogy barackos gombócot gyártson a család apraja-nagyja. A barack megtisztításához, magozásához, fahéjas cukrozásához, a gombóctészta elkészítéséhez, a gombócok adagonkénti fagyasztásához sok kézre van szükség. De így az apróbbra nőtt barackok is megmenekülnek és hasznosulnak, és nagyon jó lesz majd télen kivenni a fagyasztóból, és frissen kifőzve pirított morzsába forgatni.

Ha nagyobb mennyiség kerül a konyhára, készülhet belőle hideg gyümölcsleves is, natúr joghurttal összekeverve pedig megtudhatjuk, milyennek kellene lennie az üzletben vásárolható gyümölcsös joghurtnak. Aszalva is jó sok energiát ad a sárgabarack gazdag szénhidráttartalma, nem véletlen, hogy az Apollo úrhajósok étrendjében is szerepelt.

Az érett sárgabarack minden formájában az egyik legzamatosabb gyümölcs. Mármint az, amelyik a fán érik meg, amit óvatosan szednek le és szállítanak. A legjobb, ha éretten, frissen esszük meg, a kioperált barackmagokat napon megszárítjuk, feltörjük, a ciánt tartalmazó keserűt gondosan kidobjuk, a többit pedig elropogtatjuk.

A vállalkozó kedvűek, és akik nem számolják a haszontalan kalóriákat, még házi barackfagylaltot is készíthetnek. A jó minőségű alapanyagon kívül tej és zsírdús tejszín kell hozzá, és sok cukor, mert különben nem lesz kellemes állagú a végeredmény. Amelynek megdermedésére várva elmerenghetünk a házi fagylaltkészítés több mint 5 ezer éves történetén. Kínában jegyezték fel az első recepteket, amelyek nagyon egyszerűek voltak, mindössze hóból, tejből és aszalt gyümölcsökből keverték össze az akkoriban nagyon különlegesnek számító édességet. A technológia évezredekig nem sokat változott. Talán csak a sárgabarack íze és a köréje kanyarított mítosz.

Szikora Katalin

Legnépszerűbb cikkeink