Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Legalább ötmillió EU-s állampolgár kapott letelepedési engedélyt Nagy-Britanniában

Létrehozva:

Fotó: AFP / NurPhoto / Dominika Zarzycka

A brit belügyminisztérium adatai szerint a május 31-ig beadott kérvények alig 2 százalékát utasították el valamilyen okból.

Azok az uniós polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése, vagyis a Brexit után kezdődött átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért kell folyamodniuk.

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss összesítése szerint ezt a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül május 31-ig 5 605 800-an megtették. A benyújtott kérelmek közül a brit hatóságok a múlt hónap végéig 5 271 300-at elbíráltak, és 5 030 300-at jóváhagytak. A tárca adatai szerint a május 31-ig beadott kérvények alig 2 százalékát utasították el valamilyen okból. A folyamodványok további egy százalékát a kérelmezők visszavonták, ugyancsak egy százalék érvénytelennek bizonyult.

Az elbírált és jóváhagyott folyamodványok 52 százalékában a kérelmezők végleges, az esetek 43 százalékában előzetes letelepedett státust kaptak. Ez utóbbit azok kaphatják, akik 2020. december 31. előtt érkeztek letelepedési szándékkal, de a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik megszerzett jogosultságaik.

Kevin Foster, a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára „elragadtatással” nyugtázta, hogy eddig több mint ötmillió EU-polgár kapta meg a nagy-britanniai letelepedett státust. Ugyanakkor figyelmeztetett: akik 2020. december 31-én már életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodtak, idén június 30-ig nyújthatják be a letelepedett státusra szóló kérvényüket – vagyis a határidő lejártáig már három hét sincs hátra.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink