Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Mától újra útlevél kell Angliába

Létrehozva:

Péntektől nem használhatják személyi igazolványukat a beutazáshoz a brit határállomásokon azok az EU-állampolgárok, akik nem Nagy-Britanniában élnek. A Nagy-Britanniában törvényesen letelepedett uniós polgárok ugyanakkor még legalább négy évig személyi igazolvánnyal is beutazhatnak az országba.

A brit belügyminisztérium pénteken ismertetett tájékoztatójában leszögezi: a személyi igazolványok azon személyazonosító okmányok közé tartoznak, amelyekkel a brit határrendészeti hatóság tapasztalatai szerint a legtöbb visszaélést elkövetik.

A tárca szerint a brit határellenőrzési pontokon tavaly felfedezett hamis személyazonossági dokumentumoknak csaknem a fele az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség országaiban, illetve Svájcban készült.

A személyi igazolványok nagy-britanniai beutazási használatát péntektől megszüntető szabálymódosítás ennek az országcsoportnak az állampolgáraira egyformán vonatkozik.

A brit belügyminisztérium pénteki állásfoglalása szerint a személyi igazolványokkal könnyedén visszaélhetnek olyanok, akik illegálisan akarnak beutazni Nagy-Britanniába.

Azzal, hogy a határrendészeti hatóságok péntektől nem fogadják el ezeket a személyazonosító okmányokat, lehetővé válik a brit kormány számára annak megakadályozása, hogy a szervezett bűnözői csoportok és az illegális bevándorlók törvényellenesen beutazhassanak e dokumentumokkal.

A tárca ugyanakkor megerősíti, hogy azok az EU-állampolgárok, akik törvényesen letelepedtek Nagy-Britanniában, legalább 2025-ig használhatják személyi igazolványukat a beutazáshoz. Azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a Brexit után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért kell folyamodniuk. A tárca statisztikája szerint ezt több mint 155 ezer magyar állampolgár tette meg.

mti/ph

(Kiemelt kép: SHUTTERSTOCK)

Legnépszerűbb cikkeink