Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Harcot hirdetett az invazív halak ellen a Pecaverzum című internetes szakportál

Létrehozva:

Törpeharcsa | Fotó: Shutterstock

Ugyan csak egy napról van szó, ami nem oldja meg a vizeinkben gyakorlatilag korlátok nélkül terjedő hét idegenhonos faj okozta gondokat, de széles körben felhívja a figyelmet a problémára.

A Pecaverzum kezdeményezésének a célja, hogy az augusztus 7-re meghirdetett akcióval csökkenjen a hazai vizekben élő invazív halak jelenléte.

A portál felhívásában megjegyzik, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás értelmében hét halfaj minősül inváziósnak, amiket szabályos fogás esetén, tehát ha a hal szájába és nem a testébe akad a horog (ez az úgynevezett kívülről akadás), tilos visszaengedni a vízbe. Arról viszont már nem szólnak a szabályok, hogy mi történjen a kifogott példánnyal. 

Az invazív halfajok gyérítésére valóban nagy szükség van, mert károsak az ökoszisztémára, így amellett, hogy vizeinkben idegenhonosak, veszélyeztetik az őshonos halállományt, és ezzel nem csak környezeti-, de jelentős gazdasági károkat is okoznak.

Szerencsére egyre többen vannak a hazai horgászok között, akik ezt a feladatot magukénak érzik: egyre inkább terjed például a busa horgászata, a vizeink élővilágával foglalkozó kutatók pedig már készítik Magyarország busatérképét is.

A kezdeményezés fontosságához nem fér kétség, ezt Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke el is ismerte nyilatkozatában. „Az egy nap alatt kifogott inváziós halak mennyisége nem fogja érdemben befolyásolni a környezeti hatásokat, de tudatformálásnak kiváló” – mondta.

Valóban, ha azon az augusztusi szombaton csak annyit sikerül elérni, hogy minél több magyar horgász tegye magáévá az inváziós halfajok elleni küzdelmet, és egy-egy amurgéb vagy törpeharcsa  megakasztása után bosszankodás helyett úgy érezze, tett valamit a magyar vizek érdekében, az is nagy eredmény. 

A Pecaverzum portál láthatóan komolyan gondolja a vállalt küldetést: a következő időszakban részletes elemzésekre készül a a hazai invazív halak káros hatásairól, valamint fogási- és recepttippeket is ad a közeljövőben, hogy egyszerűbb legyen ezeknek a halaknak a zsákmányolása, és felhasználásuk is.

Az augusztus 7-i akcióhoz bárki csatlakozhat (természetesen a kötelező horgászokmányok és engedélyek birtokában).

*

A hazánkban élő invazív halfajok

A hatályos jogszabályok alapján hazai vadvizeinkben a következő fajok egyedeit szabályos fogás esetén tilos a vízbe visszengedni: Fekete törpeharcsa (Ameiurus melas), ezüstkárász (Carassius auratus gibelio), naphal (Lepomis gibbosus), amurgéb (Perccottus glenii), fehér busa (Hypophthalmichthys molitrix), pettyes busa (Hypophthalmichthys nobilis), kínai razbóra (Pseudorasbora parva).

Legnépszerűbb cikkeink