Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Újranyitás: a bizonytalanság a legrosszabb

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Pesti Hírlap archív

Az 168.hu KeljfelJancsi című reggeli műsorában hétfőn Őrsi Gergely második kerületi polgármester beszélt a témáról.

Meg kell hagyni a szülőknek a lehetőséget, hogy ha nem szeretnék oktatási-nevelési intézménybe vinni a gyermekeiket, akkor azt megtehessék – mondta Őrsi Gergely második kerületi polgármester az óvodák és az iskolák mai újranyitásával összefüggésben.

Ötszázezer forint magánadománnyal támogatja a járvány miatt árván maradt gyermekek megsegítésére létrehozott alapítványt Őrsi Gergely második kerületi MSZP-s polgármester és Varga Előd alpolgármester.

Az alapítvány létrehozását vasárnap maga a köztársasági elnök jelentette be a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában, Az alapítványt a köztársasági elnök magánmegtakarításából hozta létre.

Az 168.hu KeljfelJancsi című reggeli műsorában hétfőn Őrsi Gergely második kerületi polgármester arról beszélt, fontosnak tartotta, hogy gyorsan reagáljanak az alapítvány létrejöttének hírére.

„Manapság sok alapítvány jön létre, amiknek a többségével én magam nem értek egyet, de egy ilyen helyzetben elképesztően fontos az, hogy létrejöjjön egy rugalmasan reagáló intézmény” – mondta Őrsi.

Fiala János műsorvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az árvák ellátása elsősorban állami feladat. A polgármester szerint az állam és az önkormányzatok a kötelező feladataikat ellátják, itt inkább a társadalmi felelősségvállaláson van a hangsúly. Úgy látja, egy ilyen magánadományokból működő intézmény javíthat az ellátás minőségén, ráadásul van esély arra, hogy felmutasson egy olyan adománymennyiéget illetve olyan társadalmi megmozdulást, amely aztán más segítő tevékenységek támogatására is kivetülhet.

A polgármester a műsorban az iskolák és az óvodák mai nyitásáról is beszélt. Őrsi Gergely szerint ebben az ügyben a legrosszabb a bizonytalanság volt, vagyis az, hogy nem lehetett tudni, pontosan melyik oktatási intézmény hányadik osztálytól milyen formában nyit újra, ahogy azt sem, hogy a nyitás időpontja milyen szakértői adatokra épül. Ilyen bizonytalan légkörben pedig a szülőknek nehéz felelős döntést hozniuk, ezért a polgármester szerint meg kell hagyni nekik a lehetőséget, hogy ha ezek alapján nem szeretnék oktatási-nevelési intézménybe vinni a gyermekeiket, akkor azt megtehessék.

Őrsi Gergely azt mondta, a járványügyi tájékoztatásban sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a transzparenciára.

„Borzasztóan rossz iránynak látom, hogy a magyar állampolgárok, a magyar szülők pusztán azokat az adatokat kapják meg – de azokat viszont elképesztő módon sulykolva –, hogy hány oltásnál járunk, mekkora a gazdasági visszaesés” – fogalmazott a politikus.

„Mi több hónapja folyamatosan heti rendszerességgel teszteljük az óvodai és bölcsődei és a szociális ellátásban dolgozókat, és most, a csütörtöki és pénteki tesztelésen is kilenc munkatársunk bizonyult pozitívnak a százharminckettőből” – tájékoztatott a második kerületi polgármester.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink