Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„A bonszaitartás igazi élmény”

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

A keletről származó fák nagyon kedveltek itthon, hiszen igazi egzotikumnak számítanak az európai emberek számára.

„A bonszai kifejezés lapos tálban nevelt növényt jelent. Ám a bonszai több mint egyszerű nyelvtani fordítás. Művészet. A természetben élő növények életét és fejlődését hivatott egyfajta idealizált, mégis élethű formába önteni” – mondta a Pesti Hírlapnak Takács Krisztina, a Bonsai Hungary munkatársa.

Elterjedt tévhit, hogy a bonszai egy növényfajta. Takács Krisztina szerint szinte bármilyen fa vagy cserje alkalmas arra, hogy bonszai-t neveljenek belőle. „Természetesen az itthon honos növényekből is lehet csodálatos művészi alkotásokat kreálni. A bonszai viszont a japán és kínai kultúra szerves része. A keletről származó fák pedig nagyon kedveltek itthon, hiszen igazi egzotikumnak számítanak az európai emberek számára” – mondta Takács Krisztina, kiemelve a japán juharokat, mivel ezek a növények keltik fel a legtöbb vásárlójuk figyelmét. „Viszont ezek a fák kültéren való tartásának módjáról gyakran csak az eladóktól értesülnek az érdeklődők. Ez pedig sokaknak okoz csalódást, mert a legtöbben úgy gondolják, hogy minden bonszai tartható a lakásban” – tette hozzá.

 

Figyeljünk az igényeire!

Mivel a bonszai nem egyfajta növény, nehéz általánosságban meghatározni az igényeit. Így a tartásuknál érdemes figyelemmel lenni arra is, hogy minden növénynek más körülmények ideálisak. A szakember szerint mielőtt bárki bonszainevelésbe kezd, legelőször azt kell eldöntenie, hogy kül- vagy beltéren szeretné tartani.

A Takács Krisztina úgy gondolja, hogy a bonszaitartás egyik legfontosabb eleme, hogy a növény és a hely, ahol tartják, kompatibilis legyen egymással. „Alapvetően minden növény kültéri, de léteznek olyan fajok, fajták, amelyek jól alkalmazkodnak a szobai környezethez. Javaslom, hogy minden bonszai beszerzése előtt a fa fajtájának igényeit vegyük figyelembe” – mondta, hozzátéve, hogy az is a bonszaigondozás alapelvei közé tartozik, hogy a tartott növény elegendő természetes szórt fényt kapjon, ne változtassák folyton a helyét, illetve rendszeresen lássák el vízzel és tápanyaggal.

 

Mint a háziállatok

Takács fontosnak tartja azt is, hogy a növénytartók azonnal forduljunk szakemberhez, ha a fa betegség jeleit mutatja. „A növény szinte minden esetben menthető” – mutatott rá. 

A túlöntözés, a fa alul- vagy túltápozása, valamint megfázása a leggyakrabban előforduló hibák a bonszaitartók körében. Takács Krisztina azt tapasztalta, hogy a felvetődő problémákat általában a nem megfelelő gondozási körülmények okozzák. „A bonszaiokra éppúgy oda kell figyelni, mint egy kutyusra vagy cicára, nem csak cirógatni, szeretni kell, hanem táplálni is. Téves az az elképzelés is, miszerint egy fát a metszéssel és nyírással tönkre lehet tenni. A fák ágait metszés után sebvédővel kezelni kell, hogy kórokozók ne fertőzzék meg a növényt, de önmagában ezzel nem lehet elpusztítani” – mondta.

A kültéren tartott fákat télen teleltetni kell. A szakember elmondta, a teleltetés több módszerrel történhet, a lényeg, hogy egy hűvös, szinte fénytelen helyen hagyni kell pihenni a növényt. Továbbá a nem fagyérzékeny fajták gyökerét is óvni kell, illetve a teleltetés alatt ajánlott ritkábban öntözni őket.

A bonszai több mint egyszerű növénytartás vagy gondozás. Sokan művészetként tekintenek rá, hiszen a kialakításuk során olyan stílusokat követnek, amelyek több évszázados természeti megfigyelések alapján alakultak ki. Takács Krisztina szerint a fő cél lemásolni a különleges élettérben növekvő fák és cserjék formáját.

 

Nem csak profiknak

A bonszaiok sok odafigyelést és gondoskodást igényelnek, ezért általában csak tapasztalt növénytartóknak ajánlják őket. Takács Krisztina ezzel nem ért egyet, mindenkit bátorít a bonszaiok nevelésére, aki szeretne kreatívan gondozni egy különleges és egyedi fát. „A bonszai tartása ma már nem csupán a kertészek kiváltsága. Ha kérdés adódik, mi mindent megadunk a kezdőknek, amit az alapvető gondozásról tudni illik – mondta, hozzátéve, hogy szerinte egy laikusnak nem érdemes rögtön a magról neveléssel kezdeni a bonszaiozást, hiszen egy már látványra is különleges növény több éves kitartó gondozás és formázás eredménye.

Takács Krisztina már 14 éve foglalkozik bonszai fák nevelésével és értékesítésével. „Egészen véletlenül botlottam bele a bonszaikultúra világába. Épp életem egyik fordulópontjához értem, mikor megismerkedtem Fehér Imrével, a Bonsai Hungary tulajdonosával. Mindig is nagy csodálója voltam a természetnek, és lenyűgöz minden életforma. Izgatottan vetettem hát bele magam a bonszaiművészet világába, és mind a mai napig tart a lelkesedésem. A bonszaitartás nem csupán felelősség, igazi élmény” – jelentette ki.

 

Cserdi Dóra

Legnépszerűbb cikkeink