Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kazahsztánban járt Szijjártó Péter

Létrehozva:

Mukhtar Tileuberdi kazahsztáni, és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter. Forrás: Szijjártó Péter hivatalos Facebook oldala

Szeptembertől indulhat a magyar nyelv oktatása a kazah fővárosban.

A Nur Szultán-i Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen magyar nyelvi kabinet alakult. Az intézetet tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen nyitotta meg.

Díszprofesszori címet és a Nemzetközi Türk Akadémia arany medálja kitüntetést is megkapta kedden Szijjártó Péter, aki tegnap hivatalos látogatást tett Kazahsztán fővárosában. A látogatásra abból az alkalomból került sor, hogy a Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen magyar nyelvi kabinetet nyitottak meg.

„A magyar nemzet úgy helyezkedik el Közép-Európában, mint sziget az óceánban. A nyelvünket nem érti senki, és mi sem értjük a bennünket körülvevők nyelvét. Nem tartozunk sem a szláv, sem a germán, sem az angolszász, sem a balkáni nyelvek családjához. Ugyanakkor számos magyarázatot találunk a türk nyelvekkel való rokonságunkra. A nyelvünk tehát egyedi, olyan, mintha egy titkos kódrendszer volna” – jelentette ki Szijjártó Péter az MTI szerint az egyetemi kitüntető cím átvételét követően. 

Bár a külgazdasági és külügyminiszter erre külön nem tért ki, de a tudományos konszenzus a mai napig tényként ismeri el a magyar nyelv finnugor eredetét, noha az is igaz, hogy a magyar szókészlet számos ótörök elemmel is gazdagodott az idők során.

Szijjártó hivatali partnerével közösen tartott sajtóértekezletén arról beszélt, hogy a koronavírus-világjárvány idején Magyarország 58 százalékkal tudta növelni exportjának értékét Kazahsztánba, amely így meghaladta a 165 millió dollárt.

„Ez a növekedés alapvetően abból fakadt, hogy a magyar gyógyszeripari exportot a duplájára, az élőállat-kivitelét pedig a háromszorosára növelte az ország” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az Eximbank 170 millió dolláros hitelkeretet nyitott Kazahsztánban annak érdekében, hogy a magyar és a kazah vállalatok együttműködését még aktívabbá lehessen tenni. Kedden a bank képviseletet is nyitott Nur-Szultanban.

A miniszter a nap folyamán a Nemzetközi Türk Akadémián is járt, ott arról beszélt, hogy a Türk Tanács tagjaként Magyarország támogatja a Türk Beruházási Alap és egy beruházási bank létrehozását.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink