Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Időszegénység sújtja a nőket

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Egyre több kutatás világít rá, hogy sok országban, köztük Magyarországon is a nőkre hárulnak a láthatatlan munkák.

Láthatatlan munkának azt nevezzük, amelyet a társadalom bizonyos tagjai háztartáson belül vagy önkéntes munkaként a család vagy a közösség érdekében végeznek fizetés nélkül – írta a Qubit.

A gazdasági és foglalkoztatási statisztikákban sokáig nem jelent meg ez a fajta fizetetlen munka, hiszen a közgazdászok hagyományosan a piacon végzett tevékenységekre fókuszáltak, ami utóbb sok kritikát kapott.

Esther Boserup arra hívta fel a figyelmet, hogy az önellátó munkát végzők jellemzően nők, és ezek a felettébb időigényes tevékenységek jelentősen rontják a nők életminőségét. Mások is hangsúlyozták, hogy a megnövekedett fizetett foglalkoztatásban való részvételt gyakran a személyes gondoskodásra, alvásra és szabadidőre szentelt idő költségén vásárolják meg a nők. A gondoskodó munkát végzőknek így kevés idejük marad magukra vagy más tevékenységekre, ami „időszegénységhez” vezet.

A kritikusok szerint, mivel a konvencionális gazdaságstatisztika nem méri a gondozási feladatokat, az időszegénységen kívül további hátrány is éri a munka elvégzőit: emiatt egészségügyi szolgáltatásoktól eshetnek el, illetve a nyugdíjszámításnál sem ismerik el ezt a fajta munkát. Emellett probléma, hogy lehetővé teszi a törvényhozóknak, hogy a gyerekek, idősek és fogyatékosok gondozását érintő szociális ellátásokra fordított kiadásokat csökkentsék.

Számos sztrájk és kampány igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a fizetett munka mellett elvégzendő fizetetlen munka hátrányos helyzetet teremt a munkaerőpiacon, és kihat az emberek jólétére. Selma James, Silvia Federici és más feminista aktivisták a hetvenes években indították el a „Bért a házimunkáért” kampányt. A mozgalom erősen kritizálta azt a felfogást, ami azt sugallja, hogy a nők szeretetből végzik el a házimunkát. Izlandon 1975-ben pedig sztrájkot tartottak a nők, és egy napra a házimunkát és a fizetett munkát is beszüntetve az utcára vonultak.

A női sztrájkok és a kampányok ma is tartanak, hiszen a nők által végzett láthatatlan munka továbbra is jelentős, és a járvány csak súlyosbította azt.

qubit.hu

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink