Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Foglalkozás alapján is elkezdik az oltásokat

Létrehozva:

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Müller Cecília összefoglalója.

Elkezdik oltani a kritikus infrastruktúrában dolgozókat, de közben nem áll le az idősek oltási programja sem. A szennyvízben stagnál az örökítőanyag mennyisége, az ellátórendszer terheltsége rendkívüli. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy megkezdődik az úgynevezett kritikus infrastruktúrában dolgozók, mások mellett az áramellátási és tömegközlekedési szolgáltató vállalatok munkatársainak beoltása. Hangsúlyozta, a járvány nagyon gyors terjedése miatt döntött úgy az operatív törzs és az országos oltási munkacsoport, hogy az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók, a regisztrált idősek, a krónikus betegek, valamint a védekezést irányító rendőrök és katonák oltását szerdától kiterjeszti a Budapesti Közlekedési Központ, a paksi atomerőmű, az MVM Zrt., valamint a MÁV Zrt. és a GYSEV Zrt. kritikus infrastruktúrájában dolgozó alkalmazottakra. „Ki kell terjeszteni az oltandók körét, miközben a 65 év felettiek korábban megkezdett oltása továbbra is tart az oltóhelyeken és a háziorvosi rendelőkben” – mondta.

Országosan stagnál a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége. Salgótarjánban, Tatabányán, és öt Budapest környéki településen viszont enyhe csökkenés tapasztalható – közölte Müller, aki azt is ismertette, hogy az elmúlt héten a fertőzöttek átlagéletkora nem változott, 46 év. Az új fertőzöttek 55 százaléka volt nő, 23 százalékuk a 40-49 éves, 17 százalékuk az 50-59 éves, 15 százalékuk a 30-39 éves, 12 százalékuk pedig a 20-29 éves korosztályból került ki.    A legtöbb fertőzést Budapesten, Pest és Fejér megyében tapasztalták. A legnagyobb ütemben Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Veszprém megyében nőtt a fertőzöttek száma, a fővárosban, Győr-Sopron, Komárom-Esztergom, illetve Pest megyében kissé mérséklődött a járvány terjedésének üteme.

Müller Cecília hangsúlyozta, az ellátórendszer rendkívüli terhelésnek van kitéve. Ennek csökkentéséért mindenki akkor teheti a legtöbbet, ha betartja a higiénés szabályokat, igyekszik elkerülni a fertőzést, és él az oltás lehetőségével. Kitért arra, hogy szerdán van a TBC világnapja. A tuberkulózis a múlt század elején Magyarországon népbetegség volt, a már – a védőoltásoknak köszönhetően – a ritkább betegségek közé tartozik. A tiszti főorvos rámutatott, hogy az TBC leküzdéséhez hasonlóan a vakcinák lesznek azok, amelyek „kivezetnek bennünket a járványból”.

Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos azt mondta, hogy a nehezen mozgó páciensek oltását a háziorvos az otthonukban végezheti el, általában telefonos egyeztetés után.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink