Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Bizonytalan az idegenforgalom jövőképe

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

A magyarországi munkaerőpiac rövidesen ellentmondásokkal teli időket élhet át.

Az a legfurcsább, hogy a munkaerőhiány és a munkanélküliség párhuzamosan fogja jellemezni a járvány utáni időszakot. A vírusválság és a lezárások egyértelműen a szálloda- és vendéglátóipart sújtják a leginkább, de egyre valószínűbb az is, hogy sok kiskereskedelmi üzlet már soha többé nem fog kinyitni. 

Lapunkban is beszámoltunk róla korábban, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara aggodalmát fejezte ki: ha a járvány miatt bezárásra kényszerített üzletek nem nyithatnak ki, akkor tönkremehetnek. A Privátbankár hívta fel a figyelmet arra, hogy a bevásárlóközpontok nem alapvető szükségletet kielégítő, zömmel magyar bérlők által üzemeltetett ruházati, cipő, elektronikai boltjainak, és egyes szolgáltató cégeinek, egységeinek sorsa teljesen bizonytalan. S ha majd ki is nyitnak, akkor sem sok vevőre számíthatnak, mert a háztartások költéseinek rangsorában – érthető módon – nem ezek a termékek vannak legelöl. Ugyanakkor az üzletek, vendéglátóhelyek vállalkozói közül egyre kevesebben tudják kifizetni a bérleti díjakat, több üzletláncnál már túl vannak a leépítések első hullámán. Ha továbbra is zárva kell tartaniuk, akkor az elbocsátások folytatódhatnak. Ezeknél a bevásárlóközponti vállalkozásoknál mintegy százezren dolgoznak.

Hasonló, mégis más jellegű gondokról számolt be a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. Mint az közismert, a szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 2020-ban országosan közel 40 százalékkal esett vissza a megelőző évhez képest, de ha csak a tavaly novemberi helyzetet nézzük, akkor a csökkenés mértéke a 90 százalékot is elérte. Drámai mértékben megnőtt a pályaelhagyók száma, akik kényszerűségből más területeken keresnek boldogulást. Nagy kérdés, hogy ők később visszatérnek-e a korábbi munkahelyükre. A szakma képviselőitől megtudtuk, hogy az újranyitásra készülnek, hiszen nem is tehetnek mást.

 

Tetszhalott iparág

Pontosan egy éve sújtja a vendéglátó- és idegenforgalmi szektort az elmúlt évtizedek egyik legmélyebb, elhúzódó válsága, ami egyúttal komoly nemzetgazdasági kihívást is jelent, hiszen ez a szektor húzóágazatnak számít Magyarországon. A turizmushoz kapcsolódó vállalkozások a koronavírus-járvány megjelenése előtt közel félmillió főt foglalkoztattak. Csak a belföldi turisták vendégéjszakái mintegy 400 milliárd forintnyi bevételt jelentettek az iparág számára. Becslések szerint a megsokszorozó hatás miatt eddig közel 800-900 milliárd forintot veszíthetett a magyar gazdaság a tetszhalott vendéglátó- és szállodaiparághoz kapcsolódó bevételkiesés miatt, és egyelőre kérdéses, hogy hogyan és milyen tempóban sikerül majd feléleszteni a szektort a világjárványt követően – vélik az iparági szakértők. A kép vegyes: sokan csupán úgy képesek levegőhöz jutni, ha ágazati támogatásban részesülnek, mások a korábban általuk egyáltalán nem művelt ételkiszállítással is megpróbálkoznak, s csak nagyon óvatosan szövögetik jövőképüket. De egyvalami közös bennük: a bizonytalanság, hogy miképpen lesznek képesek az elszivárgott, értékes munkaerőt pótolni.

 

Vidéken jobb

A szakmabeliek egy része mégis a tavalyi évhez hasonló, dinamikus nyári szezonra számít, a belföldi turizmus – legalább időleges – élénkülése révén. De ezek a pozitív előrejelzések is inkább csak a balatoni, és más népszerű vidéki szálláshelyeket jellemzik. A fővárosi hotelek többsége már a 2021-es évet is „elengedte”, és leghamarabb a jövő tavaszi idényre várják a korábbi kereslet viszonylagos visszatérését, de sokan vannak olyanok is, akik szerint akár 2-4 évre is szükség lehet a talpra álláshoz. A nagyobb láncoknál akad olyan szálloda, amely már egy éve zárva tart, miközben más létesítmények időről időre kinyitnak, vagy folyamatosan fogadják az üzleti útra érkezőket. Flesch Tamás, a Continental Group tulajdonosa, és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a külföldi vendégek visszatérése kapcsán egyelőre még ilyen becslésekbe sem tudnak bocsátkozni, ugyanakkor az már most látszik, hogy a nyitásnál a megfelelő számú és minőségű munkavállaló újbóli beállítása lehet a szűk keresztmetszet. 

 

Visszaépítés

A részben optimista tervek ellenére azonban úgy tűnik, a koronavírus komolyan megingatta a vendéglátó- és szállodaipar jövőjét. A fiatalabb generáció körében már a tavalyi évet megelőzően is veszített népszerűségéből a pálya, hiszen nyelvtudást, nagy odaadást, kitartást, kivételes stressztűrő képességet, adott esetben hétvégi vagy éjszakai munkavégzést igénylő szakmáról van szó, miközben a bérek gyakran nem kárpótolják a munkavállalókat az áldozatokért. A pandémia sajnos erre rátett még egy lapáttal, hiszen azt is megmutatta, hogy a korábban bombabiztosnak vélt, nemzetközi szinten kamatoztatható tudás ellenére bármikor megingathatja a vendéglátósok megélhetését egy rajtuk kívül álló körülmény. Az iparág számára a legfontosabb cél, hogy mihamarabb visszaépítse az elmúlt egy évben megingott bizalmat és hosszabb távon is biztos alternatívát nyújtson a munkavállalóknak.

 

Bonta Miklós

Legnépszerűbb cikkeink