Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nem minden pszichopata bűnöző

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

A személyiségzavarok vizsgálata több tudományterületnek is része, hiszen nemcsak személyiségbeli, hanem agyi és társadalmi folyamatokról is szól.

Hervey M. Cleckley bűnözői elmélete szerint a pszichopata nem képes szeretni, szorongani és tanulni korábbi hibáiból. „Ezek az emberek nem őszinték, nem is megbízhatóak, rendkívül gyenge a szociális ítélőképességük, az empátia, a személyes kapcsolatok teljes hiánya, az érzelmek sivársága jellemző rájuk” – mondta Dr. Pásztor Attila igazságügyi klinikai szakpszichológus az Agykutatás Hetének kapcsán tartott előadásában. A tudomány elkülönítette a pszichopátia és a szociopátia fogalmát, közös tulajdonságok azonban felismerhetők. Általában magas intelligencia, a társas kapcsolatok jegyeinek felismerése és az önérdek jellemzi ezeket az embereket.

A köznyelv is használja a szociopata kifejezést, nem véletlenül; sokszor magas beosztásban dolgoznak, és komoly sikereket érnek el a munkájukban. Pásztor Attila szerint a céljaik elérésében segítenek az úgynevezett sötét triádhoz tartozó machiavellista, nárcisztikus és a szubklinikai pszichopátiás személyiségjegyeik, melyekkel aktívan képesek manipulálni másokat, és akár érzéketlen, vagy kegyetlen módon, de kivívják maguknak a tiszteletet és csodálatot. 

Egy egyén személyiségét azonban nemcsak a saját agyának működése, illetve olyan fizikai szempontok határozzák meg, mint az agyi területek alakja, hanem az is, hogyan illeszkedett be a társadalomba, milyen társas kapcsolatokkal nőtt fel. Ainsworth négyféle kötődéstípusa alapján a stabil kötődés a legegészségesebb, a dezorganizált kötődés pedig a legkevésbé. Az utóbbi csoport tagjai hamar agresszívvá válnak, és nem gyakorolnak impulzuskontrollt, így társas kapcsolataikban halmozzák a konfliktusokat. „…az ilyen kötődésű személyek rendkívül alacsony frusztrációs toleranciával rendelkeznek, nem tudnak késleltetni, az indulataikat nem tudják kontrollálni, a viselkedésük nagyon szélsőséges, és a szociális közegben is mint egy időzített bomba vannak jelen” – mondta a szakpszichológus.

Az ilyenformán kötődő embertípusnál sérül a mentalizáció, ami azért felelős, hogy képesek legyünk mások szemével vizsgálni a körülöttünk lévő dolgokat, így képesek legyünk megérteni, hogy a másik ember milyen mentális és lelki állapotban van, hogy a cselekedeteinket mindezeknek tudatában is alakítsuk.

24.hu / YouTube / PH

Legnépszerűbb cikkeink