Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: Az egészségügy bírja a terhelést

Létrehozva:

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Nem jött el a lazítás ideje, fel kell pörgetni az oltásokat, egy hétig még biztosan maradnak a jelenlegi korlátozások – ezekről beszélt Orbán Viktor péntek reggel.

Az operatív törzs péntek reggeli ülésének legfontosabb döntése az volt, hogy a ma hatályban lévő korlátozó intézkedések hétfőtől számítva még egy hétig biztosan fennmaradnak. „Azt mondták a szakemberek ez nem az a pillanat, amikor lazítani lehetne” – közölte péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában Orbán Viktor. Ennek oka, hogy a járvány harmadik hulláma továbbra is erőteljesen tombol, többen vannak kórházban, mint eddig bármikor.

A miniszterelnök kiemelte: 213 ember halt meg az elmúlt 24 órában, lélegezetetőgépen pedig 1174-en vannak. Hozzátette, hogy a kórházigazgatók felkészült emberek, „nincs köztük zöldfülű”. Orbán Viktor szerint az egészségügy bírja a terhelést, a lélegeztetőgépek kapacitásának még a felét sem értük el, és a személyzet is rendelkezésre áll. A rezidenseket már javarészt beoltották és ki is vezényelték, a végzős medikus hallgatók pedig most kerülnek sorra az oltásban, utána készen állnak arra, „hogy ha menni kell, akkor mennek”.

További megszorító intézkedéseket már nagyon nehezen viselne el Magyarország – tette hozzá Orbán. Szerinte „jó esély van arra, hogy az iskolákat újra tudjuk majd nyitni”, most az a legfontosabb, hogy az oltások felpörgetésével kell megbirkózni. „A fiataloknak azt tudom üzenni, hogy most tartsanak ki egy kicsit, és jó eséllyel szabad nyaruk lesz” – mondta a miniszterelnök. 

Hozzátette, egyszerűbb lett volna két hétre dönteni egy hét helyett, de „egy hét alatt sok minden történhet”. A húsvét ráadásul járványkezelési szempontból külön kezelendő, ezért a jövő héten, a számok ismeretében ismét döntenek majd. „Ha Isten engedi és élünk, akkor jövő héten eljövök és elmondom, mi lesz húsvétkor” – tette hozzá a miniszterelnök. 

Hangsúlyozta: már kétmillió védett ember van Magyarországon. Mint mondta a beoltottak száma ma fogja elérni a 1,5 milliót, ebből 1,26 millióan már megkapták a védettségi igazolványukat, félmillió ember pedig dokumentáltan átesett a víruson, amit PCR teszttel igazolni lehet, vagyis a 1,5 millió beoltottal együtt már kétmillió védett ember van itthon.  

Orbán Viktor a Fidesz EPP-ből való kilépéséről is beszélt az állami rádióban. „Jó volt, szép volt, elég volt” – mondta.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink