Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A menekültek oltása is nagy gondot jelent

Létrehozva:

Európába igyekvő illegális bevándorlókat látnak el érkezésük után spanyol mentők a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetén fekvő Arguineguín kikötőjében 2021. március 9-én. Fotó: MTI / EPA / EFE / Angel Medina G.

Megvan a veszélye annak, hogy 2022-re tolódik ki a menekültek Covid-19 elleni beoltása a vakcinák  lassú szállítása miatt – közölte az ENSZ.

106 országban a menekülteket is bevonták az oltási kampányba, és van, ahol nem különböztetik meg őket a statisztikákban.

A menekülteknek a koronavírus-világjárvány idején tapasztalt nehézségeire tekintettel az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) decemberben 455 millió dolláros adományt kért.

„Most a védőoltásokért folyik a harc” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Sajjad Malik UNHCR-igazgató. Hangsúlyozta, hogy az oltási kampányokat minden bizonnyal jövőre, sőt azután is folytatni kell, mert az oltóanyag nagyon lassan érkezik egyes országokba.

Tavaly a Covid-19 világjárvány idején világszerte meghaladta a 80 milliót a menekültek, belső menekültek és menedékkérők száma, ami az UNHCR szerint rekordmagas szám. A menekültek amúgy is nehéz helyzete nem javult a pandémia alatt. A városokban sokan elvesztették munkájukat, míg a falusi vidékeken továbbra is nehéz teszthez és kezeléshez jutni.

„Nagyon rövid időszak alatt kerültek szegénységspirálba. Ez most kezd láthatóvá válni” – tette hozzá Sajjad Malik.

Az UNHCR által kért adomány révén az ENSZ-intézmény biztosíthatja a gyermekek oktatását is. A világjárvány miatt a menekültek gyermekeinek mintegy 48 százaléka került ki az iskolából, a lányokat érinti a legsúlyosabban a probléma. Az igazgató szerint félő, hogy egy iskolán kívül töltött év után sok gyerek nem fog visszatérni tanulni.

A járvány kezdetén a segélyszervezetek attól tartottak, hogy a fertőzési arány magasabb lesz a menekültek körében, a tapasztalat szerint azonban ezek az arányok hasonlóak ahhoz az országéhoz, amelyben élnek. Marian Schilperoord igazgatóhelyettes szerint mintegy 63 ezer menekültet fertőzött meg világszerte a SARS-CoV-2 nevű vírus. A valós számok ennél feltehetően jóval magasabbak, mert egyes országokban nem különböztetik meg a menekülteket a statisztikákban. 

Az UNHCR szerint 106 ország vette be a menekülteket az országos oltási kampányokba. „Tudják, ha a lakosság egy részét figyelmen kívül hagyják, ezzel az egész lakosságot veszélyeztetik” – szögezte le Sajjad Malik.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink