Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Online tárgyalna Putyin Bidennel

Létrehozva:

Fotó: MTI / Szputnyik / Kreml / EPA / Alekszej Nyikolszkij

Vlagyimir Putyin orosz elnök váratlanul elegánsan kezeli, hogy Joe Biden gyilkosnak nevezte. 

Putyin a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva közölte, hogy utasítást adott egy ilyen, pénteken vagy hétfőn megtartandó eszmecsere megszervezésére az orosz külügyminisztériumnak, az amerikai fél számára megfelelő időpontban. „Fel akarom ajánlani Biden elnöknek, hogy folytassuk megbeszéléseinket, de azzal a feltétellel, hogy ezt gyakorlatilag élőben, online tegyük meg. Minden halogatás nélkül folytassunk egyenes és nyílt megbeszélést” – mondta Putyin.

„Úgy gondolom, hogy ez érdekes lenne mind Oroszország, mint az Egyesült Államok népe, de sok más ország számára is” – nyilatkozta az orosz elnök, aki emlékeztetett arra, hogy az előző alkalommal Joe Biden kezdeményezett vele telefonbeszélgetést. 

Putyin kijelentette, hogy fenn kell tartani a kapcsolatokat Oroszország és az Egyesült Államok között, és a megbeszélés lehetséges témáiként említette a kétoldalú kapcsolatokat, a hadászati stabilitást, a regionális konfliktusok rendezését és a járványellenes küzdelmet.

„Köztudott, hogy az Egyesült Államokban nem könnyű a helyzet, ők távol vannak még ezeknek a kérdéseknek a megoldásától. Mi magabiztosabban haladunk előre, van miről beszélnünk, van mit megosztanunk” – vélekedett.

Azzal kapcsolatban, hogy Biden egy szerdai tévéinterjúban gyilkosnak minősítette őt – amit a Fehér Ház csütörtöki bejelentése szerint nem bánt meg azóta – Putyin visszatért a nap folyamán már korábban kifejtett gondolatmenetéhez, miszerint mások megítélésében mindenki önmagából indul ki. „Amikor tanulmányozunk, vagy úgy gondoljuk, hogy tanulmányozunk valakit, az a benyomásunk alakul ki, hogy megfigyelésünk tárgyát nagyítón vagy minimum átlátszó üvegen keresztül vizsgáljuk. Valójában általában tükörbe nézünk” – fogalmazott Putyin, aki arra kérdésre, hogy kész-e a Bidennel való együttműködésre így felelt: „hogy ne egymás távollétében kötekedjünk, továbbra is fenn kell tartanunk kapcsolatunkat”.

Az orosz elnök azért nem szeretné halogatni a tárgyalást, mert a hétvégét a tajgán kívánja tölteni. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírói érdeklődésre kitért az elől, hogy elárulja, konkrétan hová készül Putyin, de elmondta, hogy a kirándulásról készülő képanyagot nyilvánosságra fogják hozni.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink