Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

85 éves James Bond legszexibb partnere

Létrehozva:

Fotó: MGM / COLUMBIA PICTURES / DANJAQ

Ma nyolcvanöt éves Ursula Andress svájci filmszínésznő, az első „Bond-lány”.

Karaktere az első James Bond-filmben, a Dr. No-ban feledhetetlen módon lépett ki a tengerből egy fehér bikiniben – később azt mondta, hogy egész karrierjét ennek a fürdőruhának köszönheti, amely szexikonná tette.

Érdekesség, hogy nemcsak ő, hanem a híres elefántcsontszínű bikini is karriert futott be: csaknem negyven évvel később méregdrágán vette meg a Planet Hollywood étteremlánc egyik alapítója, aki egyik éttermében közszemlére is tette a fürdőruhát, amelynek még James Bond sem tudott ellenállni.

 

Nehezen indult

 Andress számára nem volt könnyű a mozivászonra vezető út. Német diplomata apja eltűnt a második világháborúban, ő pedig nagyapja berni kertészetében dolgozva nőtt fel. A kemény munka megedzette, szavai szerint ez adott neki erőt, hogy minden akadályt leküzdjön az életben. Tizenhat évesen otthagyta a kertészet és a leányiskola szűk világát, és Párizsba ment táncot, rajzot és szobrászatot tanulni.

Az 1950-es években Rómában lett fotómodell, kapcsolatba került a felső tízezer fényűző világával, amelyet Fellini Az édes élet című filmje is megörökített. Néhány kisebb filmszerep után 1955-ben Marlon Brando ajánlotta be a Paramount filmstúdióhoz. Első amerikai filmszerepét hiányos angoltudása miatt vissza kellett adnia, a legfontosabbat azonban elérte: megérkezett Hollywoodba.

 

007

 Amikor az első Bond-filmben felbukkant a tengerből, a mozikban a férfiközönség kurjongatni kezdett, a jelenet a Channel 4 brit tévécsatorna felmérése szerint minden idők legszexisebb epizódja, Andress pedig minden idők legszebb Bond-lánya. Történt mindez 1962-ben, a szexuális forradalom előtt, amikor még merész dolognak számított, ha egy fiatal nő elárulja, hogy erotikus vonzerőt gyakorolt rá a 007-es ügynök. Nem meglepő, hogy a szőke szépség posztere sok fiatal szobájának falát díszítette.

A film Golden Globe-díjat hozott a színésznőnek, aki nem túl meglepő módon a továbbiakban is csábító nőket alakított. Együtt lépett kamera elé Frank Sinatrával és Dean Martinnal, partnere volt Elvis Presleynek, Marcello Mastroianninak – ezeknél a szerepeknél is híresebbé tették azonban a Playboyban megjelent fotói. Fellépett vígjátékokban és vadnyugati filmekben is, játszott Charles Bronsonnal, Alain Delonnal és Laurence Olivier-vel, első sikerét azonban már nem tudta megismételni. A színészettel – elmondása szerint – egész egyszerűen csak szerencséje volt.

 

Ki a reflektorfényből

Andress, akit még hatvanévesen is megkörnyékezett a Playboy, hírnevét legalább annyira köszönhette szerelmi ügyeinek, mint színészi teljesítményének. Élettársa volt James Dean, Ryan O’Neal és Jean-Paul Belmondo, kilenc évig volt férje John Derek. Negyvennégy éves volt, amikor Harry Hamlin filmszínésszel folytatott kapcsolatából megszületett egyetlen gyermeke. Az Empire magazin 1995-ben a filmtörténet száz legerotikusabb csillaga közé választotta.

Az utóbbi években súlyos csontritkulás keseríti meg a díva életét. Orvosai 2000-ben diagnosztizálták a betegséget, amelyet évekig figyelmen kívül hagyott. Mivel semmilyen megelőző intézkedést nem tett, állapota tovább romlott, mára csontjai üvegszerűen törékennyé váltak, ezért a reflektorfényből hátrébb lépve a nőket fenyegető csontritkulásról tartott előadásokat. 2017-ben eladta Beverly Hills-i házát, idejét olaszországi és svájci otthona között osztja meg.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink