Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Az olimpia a tét a pesti szőnyegen

Létrehozva:

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Európa legjobb birkózóit látja vendégül a héten a budapesti BOK csarnok.

A tét az olimpiai szereplés, hiszen nálunk rendezik az európai olimpiai kvalifikációs versenyt.

A viadalon 18 kategóriában összesen 36 indulási jogot lehet megszerezni. Mivel négy kvótát már megszereztek a magyar birkózók, 14 kategóriában indulhatnának, ám a nőknél a legkönnyebb súlycsoportban nem jelölt versenyzőt Ritter Árpád kapitány. A női-, valamint a kötött- és a szabadfogású válogatott kapitányai is bíznak abban, hogy sikerülni fog az újabb kvótaszerzés. 

„Négy versenyzővel indulunk és úgy vélem, mind a négyüknek van esélye. A kérdés, hogy ki tud élni vele” – nyilatkozta Sike András kötöttfogású szakvezető, aki 60 kilóban Torba Eriket, 67-ben az egy súlycsoporttal feljebb világ- és Európa-bajnok Korpási Bálintot, 97-ben Szőke Alexet, míg 130-ban Varga Ádámot küldi szőnyegre.

Dvorák László, a szabadfogásúak kapitánya szerint a nehézsúlyú, már Londonban és Rióban is szerepelt Ligeti Dániel vághat neki a legjobb esélyekkel a versenynek. A nőknél a vb-győztes Sastin Marianna már biztos olimpiai szereplő, Ritter Árpád pedig úgy vélte, hogy négyfős budapesti csapatából az Eb-győztes Barka Emese és az Eb-ezüstérmes Németh Zsanett az, aki képes lehet beverekedni magát a tokiói utazók közé.

A 2019-es nur-szultani világbajnokságon Sastin Marianna, az aranyérmes Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 77 kg), az ezüstérmes Lőrincz Viktor (kötöttfogás, 87 kg) és a bronzérmes Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg) szerzett már kvótát, így ők biztosan ott lesznek az olimpián. Akinek a budapesti versenyen nem sikerül csatlakozni a tokiói csapathoz, a szófiai világselejtezőn még lesz egy esélyük. A feladat nem könnyű, hiszen a magyar és a bolgár fővárosban is csak a döntősök biztosítják helyüket az olimpián.

 

A magyar csapat

Nők: Szekér Szimonetta (53 kg), Barka Emese (57 kg), Szabados Noémi (68 kg), Németh Zsanett (76 kg).

Férfiak, kötöttfogás: Torba Erik (60 kg), Korpási Bálint (67 kg), Szőke Alex (97 kg), Varga Ádám (130 kg). Szabadfogás: Halidov Gamzatgadzsi (57 kg), Kuramagomedov Murad (74 kg), Veréb István (86 kg), Korcsog Milán (97 kg), Ligeti Dániel (125 kg).

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink