Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Ott lesz az olimpián a női kardcsapat

Létrehozva:

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Magyar szempontból mind a csapat, mind az egyéni versenyek káprázatosra sikeredtek a Gerevich-Kovács-Kárpáti budapesti kard világkupán.

A lehető legerősebb mezőny vett részt a budapesti kard világkupa versenyen, az éppen egy éve félbeszakadt olimpiai kvalifikációs időszak záró vk-állomásán. Az egyéni versenyeken a férfiaknál és a nőknél a világranglista első 32 helyezettjéből egyaránt 29 lépett pástra. 

Az már korábban eldőlt, hogy a Szilágyi Áron, Szatmári Tamás, Decsi Tamás, Gémesi Csanád összeállítású világbajnoki ezüstérmes férficsapat ott lesz az olimpián, ám a Márton Anna, Pusztai Liza, Battai Sugár, Katona Renáta összeállítású női kvartettnek a kvótaszerzés volt a tét.

A lányok ennek tudatában léptek tovább Indián, majd Németországon. A negyeddöntőben jött az olaszok elleni vereség, de közben az ukránok is vereséget szenvedtek Dél-Koreától, és ez létfontosságú volt, hiszen az olimpiai részvétel kiharcolásához a legjobb nyolc közé kerülés esetén az kellett, hogy az ukránok ne nyerjék meg a mostani, utolsó selejtező versenyt. Az olaszok utáni vereség után a lányok kikaptak a japánoktól is, majd éppen Ukrajnával kerültek szembe, akiket legyőztek, így végül hetedikek lettek, amivel kijutottak az olimpiára.

„A versenyen érződött, hogy azok a csapatok, amelyeknek szükségük volt a jó eredményre, feszültebbek voltak, míg azok, amelyeknek már megvolt az olimpiai kvótájuk, illetve nem volt esélyük rá, felszabadultabban vívtak. A lányok felkészülten versenyeztek, majd, amikor bejutottak a nyolc közé, ami a tokiói szereplést jelentette, kicsit kiengedtek és kikaptak. Mondtam is nekik, hogy ezt azért nem szabad megengedni, mindig a következő mérkőzésre kell koncentrálni. Persze, nagyon boldogok vagyunk, gratulálok nekik és minden edzőnek” – mondta a verseny után Gárdos Gábor, a női kardozók kapitánya.

A férfi válogatott előbb a spanyolokat, majd az amerikaiakat verte, ám a döntőbe jutásért az oroszok jobbnak bizonyultak. Jöhetett a bronzmeccs, ahol Dél-Korea ellen sikerült nyerni, így a fiúk bronzérmet szereztek.

A csapatversenyek mellett számos egyéni siker is született. Hogy mást ne mondjunk, Márton Anna arany-, Pusztai Liza pedig bronzérmet nyert, míg a férfiaknál Szilágyi Áron ezüstérmet szerzett.

„Nagyon kellett a lelkemnek ez a győzelem több okból is. Egyrészt rég nyertem világkupaversenyt, és ez nagyon kellemes érzés. Másrészt pedig nagy megerősítés ez számomra, hogy a térdemmel a jó gyógymódot választottuk, és teljes értékű a vívásom – mondta Márton Anna, aki nem egészen három hónappal térdszalagszakadása után nyerte meg a nagyon erős vk-versenyt. 

 

A magyar eredmények

Férfiak, egyéni: 2.  Szilágyi Áron. Csapat: 3. Magyarország (Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád).

Nők, egyéni: 1. Márton Anna, 3. Pusztai Liza. Csapat: 7. Magyarország (Márton Anna, Pusztai Liza, Battai Sugár, Katona Renáta).

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink