Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hiány lesz képzett munkaerőből

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

A szakemberek most azon törik a fejüket, miképpen kaphatnak majd tiszta képet a pandémia utáni időszakról.

Ahogy a koronavírus 2020 márciusában megjelent Magyarországon, a cégek tulajdonképpen a járvány terjedésének visszaszorítása érdekében hozott intézkedésekkel egy időben húzták be a kéziféket. Sokan ameddig tudták, megtartották az embereiket, míg mások a pánikhelyzetben elküldték alkalmazottaikat. Éppen ezért tavaly a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság jellemezte a hazai munkaerőpiacot. Ennek hatására 2020-ban összességében 19 százalékkal kevesebb álláshirdetést adtak fel a cégek, mint egy esztendővel korábban, ugyanakkor a meghirdetett munkahelyekre a betölthetőnél átlagosan 25 százalékkal többen jelentkeztek.

Érezhető volt egy olyan tendencia, hogy a legtöbb munkanélküli elkeseredetten keresett állást, és arra is beadták a jelentkezésüket, amihez valójában nem is értettek. A jelöltek „minősége” tehát felhígult. Nemes-Nagy Szilvia, a Performia Hungary Kft. ügyvezető-tulajdonosa szerint az volt a jellemző, hogy a munkanélküliek elkeseredetten keresnek állást akkor is, ha semmilyen tapasztalatuk nincs a meghirdetett munkakörben. A vezetési és toborzási szakértő emlékeztetett arra, hogy a járványt megelőzően egymásra licitáltak a cégek, hogy egy-egy embert megszerezzenek, a jelöltek pedig gyakran nem is tudták eldönteni, mennyi pénzt kérjenek. Egy évvel ezelőtt ez a jelenség átmenetileg megszűnt. Eközben a határozott idejű szerződéseket a vállalatok nem hosszabbították meg az alkalmazottakkal, s a munkavállalók egy részét elküldték. 

„Az »átmozgatás« jót tett a munkaerőpiacnak, így őszre elfogyott a kvalifikált munkaerő. Mivel a cégvezetők jórészt a túlélésre koncentráltak, nem használták ki a lehetőséget a minőségi cserére, a kiemelkedő felkészültségű szakemberek kiválasztására” – magyarázta Nemes-Nagy Szilvia. 

Ami a közeljövőt illeti, a szakértő szerint a szakemberek megtalálása semmivel nem lett könnyebb, mint korábban volt, ugyanis az egy-egy munkahelyet kényszerűségből elfoglaló szakképzetlenek száma gyarapodott. A legfrissebb statisztikai adatok szerint a betöltetlen álláshelyek mintegy 19 százaléka igényel jelenleg felsőfokú végzettséget, viszont a munkanélküliek mindössze 4 százaléka keres ilyen állást. 

Új jelenség viszont, hogy a jelenlegi álláskeresők 54 százaléka aktív (van állása), és 46 százalékuk passzív (munkanélküli). Az előbbi csoporthoz tartozók ugyan szívesen váltanának munkahelyet, de nem mindenáron, és pláne nem a járvány ideje alatt, ugyanis érthető okból inkább a biztonságot választják. Éppen ezért az esetükben 

nem elég egy hirdetés feladása, el kell azon gondolkodni, hogyan lehet megszólítani őket” 

– figyelmeztetett a Performia Hungary Kft. ügyvezető-tulajdonosa, aki kiemelte, hogy korábban a pályakezdők voltak többségben a munkanélküliek között, mostanra viszont a 30-40 éves korosztály átvette a helyüket, akiket az 50-60 évesek követnek. Az utóbbi csoport helyzete a nem túl távoli jövőben rendkívül komoly társadalmi problémát is eredményezhet. Nemes-Nagy Szilvia ehhez hozzátette: 2021 első felében még óriási bizonytalanságra lehet számítani a munkaerőpiacon, de amint megnyugtatóvá válik a helyzet, beindulhat a gazdaság is, ami a munkaerőpiac rendeződéséhez is elvezethet.

A járványt követően óriási, hónapok óta elhalasztott fogyasztás jelenhet majd meg – ismertette várakozásait a szakértő. Ismét elkezdenek járni az emberek étterembe, kávézóba, majd, felkereshetik régen látott rokonaikat, ismerőseiket, üdülni mennek, akár távolabbi országokba is elutazhatnak. Ehhez pedig pótlólagos munkaerőre lesz szükség, ezért a legtöbben vissza fognak térni eredeti foglalkozásukhoz, őket pedig az ideiglenes munkahelyükön a távozásuk után pótolni kell. Minél nagyobb lesz ezáltal a munkaerőhiány, annál nagyobb béremelés várható. A várakozások szerint az év közepétől versenyezhetnek majd a cégek a minőségi munkaerőért vagy annak megtartásáért, amit alátámaszt az is, hogy a magyar vállalatok többsége optimista az előttünk álló évet tekintve. Éppen ezért Nemes-Nagy Szilvia azt tanácsolja a cégvezetők és a HR-esek számára, hogy már most, a bérek emelkedése előtt, igyekezzenek megtalálni új kollégáikat a hiányzó pozíciókra, és lecserélni azokat a munkatársakat, akiknek a teljesítményével elégedetlenek. Ehhez ma már korszerű módszerek is párosulnak. A nagyon változatos képzettségű jelentkezők miatt komoly előnyt jelenthet, ha olyan szakemberek vesznek részt a kiválasztásban, akik például úgynevezett toborzó szoftvereket, online teszteket is használnak a megfelelő jelöltek megtalálására.

Áprilistól egyébként megszűnik a fordított áfa a munkaerő-kölcsönző cégeknél, mert az Európai Bizottság nem támogatta Magyarország ilyen irányú kérelmét. Vagyis a kölcsönző adózik, s nem a megrendelő cég.

Bonta Miklós

Legnépszerűbb cikkeink