Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Rúd, ami több, mint tánc

Létrehozva:

Fotó: MTI / EPA / Keystone / Laurent Gillieron

Kezdetben volt a rúdtánc, amit füstös lokálok vörös bársonnyal bevont pódiumán lejtettek lengén öltözött hölgyek. Aztán jött valami teljesen más.

Jó húsz éve elkezdődött a rudak revolúciója, és a rúdsport megszületése. A nők, és bizony a férfiak is megmutatták, hogy nemcsak erotikusan lehet pörögni a rúd körül, hanem sporteszköznek is használhatjuk a krómozott felületeket. 

A rúdtánc valószínűleg az 1920-as években alakult ki, amikor a cirkuszi akrobaták elkezdték a sátor tartórúdját használni előadásuk kellékeként. Később, a burleszk műfaj elterjedésével együtt a rúdtánc is megjelent a bárokban, ahol összefonódott a sztriptízzel. Rendkívül sokáig tartott, amíg az előítéleteket sikerült lebírnia a rúdsportnak, de manapság már szinte senkinek se kell magyarázkodnia, ha rúdfitnesz órákra jár.

 

Tömegsport

A kétezres évek elején Európa és Magyarország is felfedezte magának a rúdtáncot, de ma már a rúdsport vagy rúdfitnesz kifejezést használják az új önkifejezési eszközhöz. 2021-re a rúdtánc valóságos női tömegsporttá vált. Szinte minden utcasarkon van már stúdió, ahol lányok, fiúk, kicsik és nagyok sajátíthatják el ezt a kétségtelenül nehéz, akrobatikus elemeket jócskán tartalmazó sportágat, amelyhez profi szinten a hajlékonyság és az erő mellett elengedhetetlen a művészi előadásmód is. Ma már a rúdtánc a testedzés elismert formája, amit aerob és anaerob edzésként is végeznek a hölgyek és az urak.

A rúdfitnesz mára számos változatban ismert: míg a rúdsport leginkább akrobatikus és erőelemekben bővelkedik, míg az exotic pole megmaradt a nagyon nőies, akár erotikus mozdulatokban bővelkedő irányzatnak, amelyhez elengedhetetlen az extramagassarkú cipő is.

Sokan értetlenkednek amiatt, hogy miért viselnek nagyon rövid sortot és topot a rúdsportolók? A válasz igen egyszerű: legjobban a meztelen bőrrel érintkezve tapad a krómrúd, ha ruhában próbálnának meg rúdsportolni, a textil miatt azonnal lecsúsznának a krómozott csőről. A sporteszközök, tehát a rudak is különböznek egymástól: létezik a hagyományos rúd, illetve a forgórúd. Ez utóbbi a nevéből is láthatóan forog, amely révén a sportolónő gyorsabban tud pörögni. Ez rendkívül látványossá teszi a gyakorlatsort, azaz a „kűrt”, viszont dacolni kell egyebek mellett a centrifugális erővel is, így még nehezebbé válik a feladatok bemutatása. A versenyeken legtöbbször mindkét rúdon be kell mutatniuk gyakorlatokat a versenyzőknek.

A rúdsport mesteri űzéséhez rendkívül sok adottság szükséges. Erő, hajlékonyság, kitartás és testtudat. A fizikai erő mellett a rúdon elengedhetetlen a rugalmasság és az állóképesség. Ugyanis a sportszintű rúdtáncban atletikus mozdulatok sorozatát hajtja végre a sportoló, aki felmászik a rúdra, pörgéseket végez, és erőelemeket mutat be, amik leginkább fejjel lefelé láthatók. 

 

Bárki elkezdheti

Ma már számtalan rúdtánc világbajnokságot is rendeznek, szerte a világon. Amatőr és profi bajnokságok is léteznek, valamennyi korosztály számára, férfiaknak és nőknek egyaránt.

A legismertebb senior rúdtáncosnő a 74 éves japán Tomoko, aki már rengeteg televíziós tehetségkutatóban is feltűnt, 2015-ben pedig harmadik lett a Miss Pole Dance japán megmérettetésen. Alsó korhatár sincs a rúdsportolóknál, hiszen már Magyarországon is igen sok kislány kezd edzésekre járni 6-7 éves korban. Ami pedig a férfiakat illeti, rendkívül sokan űzik közülük is ezt a sportágat. 

Az egyik legismertebb férfi rúdsportoló a magyar Holoda Péter, aki balett-táncos, színész és sportoló is egy személyben, sorra nyeri a rangos versenyeket, videóit pedig több mint tízmillióan tekintik meg a közösségi oldalakon.

 

Az olimpia felé

A rúdsport-versenyeknek is számos változata létezik. A legnevesebb verseny a 2012 óta megrendezendő World Pole Sport Championship, amelyen rendszeresen részt vesznek magyar versenyzők is. 2016-ban a Lettországban rendezett világbajnokságon 16 ország 100 versenyzője között egyéniben Marosvölgyi Noémi nyert, és Engel Katalinnal párosban is elhozta az aranyérmet. A művészi önkifejezésre fekteti a hangsúlyt a Pole Artistic, amit ugyancsak világszerte megrendeznek, Magyarországon pedig 2015 óta tartják meg ezt a rúdművészeti versenyt. A világszerte igazán népszerű Pole Theatre verseny pedig ugyancsak a világ számos országában, így itthon is létező népszerű rúdszínház-verseny, ahol a versenyzők a saját érzelmes, tragikus, vidám vagy éppen meghökkentő történetüket beszélik el, rúdra komponálva. A különböző rúdtánc-versenyeken közös elem, hogy mindegyikük szigorúan tiltja a meztelenséget, sőt, ki is zárják a versenyzőt, ha nem az előírásnak megfelelő, hanem annál rövidebb dresszben indulna a megmérettetésen.

A rúdfitnesz mára olyannyira komoly sportággá nőtte ki magát, hogy az olimpia műsorára is felkerülhet: régóta napirenden van az akrobatikus rúdsport felvétele az olimpiai sportágak közé. A Nemzetközi Rúd Sportszövetség 2017-ben adta be a sportág felvételi kérelmét a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, de az áttörés egyelőre még várat magára.

 

Skultéti Judit

Legnépszerűbb cikkeink