Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Gulyás szerint Brüsszel tilt, Brüsszel szerint nem

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Gulyás Gergely szerint az Európai Bizottságnak nagy szerep jutott abban, hogy félreérthető és valótlan információk terjedtek el a magyar vakcinabeszerzésről.

A bizottság magyarországi képviselete állítja, hogy sajtómegkeresést sem kaptak.

„A magyar vakcinabeszerzéssel kapcsolatban számtalan kérdés merült fel az utóbbi időben”- mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A kormány azért, hogy erősítse a vakcinákba vetett bizalmat, úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a kínai és orosz vakcinákra vonatkozó szerződéseket: „Az első és legfontosabb maga az oltás, de a kormány szeretne erről a legvilágosabban, a lehető legnagyobb nyilvánosságot biztosítva kommunikálni” – mondta Gulyás, majd hozzátette: „az eddigi beszerzésekről azt tudjuk mondani, hogy Magyarország kötött szerződéseket kínai és orosz vakcinára, az erre vonatkozó szerződéseket 24 órán belül nyilvánosságra fogjuk hozni”.

 

Brüsszel, Brüsszel

Az Európai Unió által jóváhagyott vakcinákra is kitért a miniszter: „A szerdai kormányülésen foglalkoztunk a Brüsszel által kötött szerződésekkel is. Itt is szeretném hangsúlyozni, hogy mi a nyilvánosság pártján állunk, ugyanakkor Brüsszel megtiltja a tagállamoknak ezek nyilvánosságra hozatalát” – mondta Gulyás.

A miniszter elmondta, szerinte valótlan információk terjedtek el arról, a kormány miért rendelt mindössze 1,7 millió vakcinát a Moderna termékeiből – miközben az EUrológus számításai szerint akár tízmillióra is jogosultak lennénk –, és Gulyás szerint ebben szerepet játszik Brüsszel is. 

„Miután a magyar kormány képes az év első felében mindenkit beoltani, az év második felére már csak akkor rendelünk vakcinákat, ha az a későbbi beoltáshoz feltétlenül szükséges” – jelentette ki Gulyás. A miniszter szerint a rendelkezésre álló vakcinaszám alapján, akkor is marad négymillió adag, ha beoltanak minden 18 év feletti lakost. „Olyan vakcinák megrendelését tekintve a kormány óvatos, amelyek csak a második félévben érkeznek meg. A Moderna vakcinánál is ez a helyzet” – mondta és hozzátette, hogy így csak azokat a Moderna vakcinákat rendelték meg és kötötték le, amelyek az első félévben érkeznek meg.

Gulyás szerint az Európai Bizottság félreérthető és valótlan tájékoztatást adott a magyar vakcinabeszerzésről, és ezt elfogadhatatlannak tartja. „Ezért levélben a bizottság illetékes biztosához fogok fordulni, hogy az Európai Unió által a tagállamok nevében kötött vakcinaszerződéseket is nyilvánosságra lehessen hozni” – mondta Gulyás. „Úgy gondoljuk, ha Kína és Oroszország számára a nyilvánosság nem sérelmes, az Európai Unió számára sem lenne szabad annak lennie” – mutatott rá.

 

Nincs akadály

Nem sokkal később az Európai Bizottság magyarországi képviselete is reagált a miniszter felvetéseire. Mint írták, a megállapodások nyilvánosságra hozatala nem a bizottságon múlik, az kizárólag a szerződéses partnerek hozzájárulásával lehetséges – írta a HVG. Azt is közölték, hogy a Moderna vállalat oltóanyagából Magyarország által potenciálisan megrendelhető mennyiségekkel és az ebben az összefüggésben várható szállítási időzítéssel kapcsolatban semmilyen sajtókérdést, megkeresést nem kaptak, így ebben a témában tájékoztatást nem adtak.

A közlemény szerint a Bizottság kapcsolatban van a vállalatokkal annak érdekében, hogy minél több keretszerződést megismerhessen a nyilvánosság, sőt, az eddig 6 vakcinagyártóval megkötött uniós keretmegállapodások közül hármat már nyilvánosságra is hozott, a bizalmas üzleti adatok kitakarásával: AstraZeneca, CureVac, Sanofi-GSK. Azonban a fenti okokból a szállítások tervezett, illetve becsült mennyiségeire vonatkozó szerződéses előírásokat gyártók szerinti bontásban nem hozhatják nyilvánosságra – írták.

 

A kínai a legdrágább

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón nyilvánosságra hozta, hogy mennyibe kerülnek a keleti vakcinák. Az orosz vakcinából 2 adag 17 euróba, azaz kb. 6200 forintba, a kínaiból 63 euróba, azaz kb. 23 ezer forintba kerül. A nyugati vakcinákról azt mondta a miniszter, hogy bár a kormány szívesen nyilvánosságra hozná az árukat, de ezt nem tehetik meg. Annyit azért megjegyzett, hogy valamelyik vakcina sokkal, valamelyik pedig kevéssel, de olcsóbb a kínai oltóanyagnál. Azaz feltehetően a kínai vakcináért fizeti a legtöbbet a kormány. Azt egyébként, hogy az európai oltóanyagok olcsóbbak, már korábban is sejteni lehetett. A HVG felidézte, hogy bár az Európai Unió által beszerzett vakcinák ára üzleti titoknak minősül, de decemberben egy belga kormánytag véletlenül kitett egy táblázatot a Twitterre, amely szerint az AstraZeneca 1,78 euróba (651 forint), a BioNTech/Pfizer 12 euróba (4388 forint), a Johnson & Johnson 8,50 dollárba (2597 forint), a Moderna pedig 18 dollárba (5500 forint) kerül.

PH

Legnépszerűbb cikkeink