Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Csúszik a világbajnokság, mint korong a jégen

Létrehozva:

Fotó: Szűcs Attila / TSH Photo

Újra eltolták a női jégkorong-világbajnokság rajtját, de a szövetségi kapitány szerint csapatunk még jól is járt.

Két évvel ezelőtt, 2019 májusában történelmet írt a magyar női jégkorong válogatott azzal, hogy a sportág történetében először feljutott a legjobbak közé, azaz A csoportos világbajnokságon játszhat. A bemutatkozás azonban csak csúszik és csúszik. A tavaly tavasszal a koronavírus-járvány első hulláma miatt törölt esemény új időpontja 2021 áprilisában lett volna, ezt módosította most szervezési okok miatt a Nemzetközi Jégkorong Szövetség, így – ha minden igaz – május 6. és 16. között lesz a világbajnokság. A helyszín nem változott, a női jégkorong legfontosabb tornáját a kanadai Halifaxban és Truróban rendezik.

Csoportellenfeleink a japánok, a csehek, a németek és a dánok lesznek, az ötből három együttes juthat be a negyeddöntőbe, ahol Kanada, az Egyesült Államok, Oroszország, Finnország és Svájc vár rájuk. Mivel idén más osztályban nem rendeznek vb-t, csapatunk nem eshet ki a legjobbak közül.

 

Ahogy Kolbenheyer Zsuzsanna, az MJSZ és az IIHF elnökségi tagja elmondta, szerencsére nem volt olyan opció, hogy ismét elmaradjon a világbajnokság, mindenki elkötelezett volt a rendezés mellett. Sőt, a nemzetközi szövetség vállalta, hogy nagyobb anyagi támogatást nyújt a szervezőknek, ezzel könnyítve a megnövekedett kiadások miatti terheket.

A 2019-ben hazai pályán, Budapesten kiharcolt feljutáskor a legendás szakember, Pat Cortina – aki korábban a férfi válogatottat is feljuttatta az A csoportba – irányította a csapatot, de azóta már Lisa Haley a szövetségi kapitány. Haley 1997-től 2011-ig dolgozott a kanadai Saint Mary’s Egyetem csapatánál, ez alatt négyszer nyert bajnokságot, de volt a bajnokság legjobb edzője is. 2011 óta egy másik egyetemi együttest irányított, a Ryersont. Több idényben is dolgozott a kanadai női felnőtt válogatott mellett másodedzőként. A legnagyobb sikerét 2014-ben érte el, Szocsiban olimpiai aranyérmet ünnepelhetett, de a 2012-ben a világbajnok, 2008-ban, 2011-ben és 2013-ban a második helyezett kanadai csapat stábjának is tagja volt. A kanadai U18-as csapat másodedzőjeként 2010-ben világbajnoki címet szerzett, majd szövetségi kapitányként 2016-ban ezüstérmes lett.  

„Ez új helyzet mindenkinek, de biztos vagyok benne, hogy alkalmazkodni fogunk hozzá. A halasztás jól jön nekünk, újoncként így több időnk lesz felkészülni, hasznosan fogjuk tölteni az időt” – értékelte az újabb csúszás hírét Lisa Haley.

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink