Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Koronavírus: nagyobb súly, nagyobb kockázat

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Azokban az országokban magas a Covid-19 következtében elhunytak aránya, ahol jelentős a túlsúlyosak száma – derült ki egy nagyszabású kutatásból.

Abból a mintegy 2,5 millió halálozásból, mely a koronavírusjárvány miatt következett be, 2,2 millió olyan országokban történt, ahol magas a túlsúlyosak aránya – állapította meg friss jelentésében az Elhízástudományi Világszövetség.

Azokban az országokban – az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Olaszország – a legnagyobb a Covid-19-cel összefüggő halálozási arány, ahol a felnőttek több mint fele túlsúlyos. A probléma nem csak a kóros elhízás, hanem az a testtömeg, amelyet sok országban ma már normálisnak tekintenek. A halálozási arány 10 százalékkal magasabb ott, ahol a felnőttek több mint 50 százalékának magasabb a testtömegindexe (BMI) 25-nél, vagyis annál az értéknél, ahol a normális testsúly végződik és a túlsúly kezdődik.

Az Elhízástudományi Világszövetség jelentésében azt javasolja, hogy a túlsúlyosak száméra elsőbbséget kellene adni a Covid-19 elleni védőoltáskor és a teszteknél, mivel náluk gyakoribb a betegség halálos kimenetele. Azon országok közül, ahol a felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos, Belgiumban a legmagasabb a halálozási arány, a második Szlovénia, a harmadik az Egyesült Királyság. Olaszország és Portugália az 5. és a 6., az Egyesült Államok a 8. helyen áll.

Vietnamban a legalacsonyabb a túlsúlyosak aránya és a világon ott a második legkisebb a Covid-19-cel összefüggő halálozás. Az ENSZ Egészségügyi Világszövetségének (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a túlsúly és a halálozási arány közötti kapcsolat egyértelmű, ezért nemzetközi erőfeszítéseket sürgetett az elhízás okai elleni harcban.

„Tudtuk, hogy egyes országokban gondot jelent, de sokkoló volt látni, hogy az összefüggés mennyire érvényes az egész világon, mindössze néhány kivétellel, mint Új-Zéland és Izland, ahol viszont szigorú intézkedésekkel védték a sérülékeny populációt” – mondta Tim Lobstein, a jelentés szerzője. 

MTI  / PH

Legnépszerűbb cikkeink