Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: A legnehezebb időszakra kell felkészülni

Létrehozva:

Fotó: MTI / Mohai Balázs

A miniszterelnök szerint a kormánynak nem volt más választása, mint a szigorítás.

„Azt mondták az orvosok, hogy ahhoz hogy később nyithassunk, most zárni kell” – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint a kormánynak nem volt más választása, mint a szigorítás, hiszen a járványügyi szakemberek azt mondták, máskülönben tragédia lesz. Így is a legnehezebb időszakra kell felkészülni.

A korlátozások kapcsán Orbán Viktor elmondta: a középiskolákra vonatkozó szabályozás fennmarad. Az általános iskolákkal és az óvodákkal ellentétben a bölcsődék egyelőre nyitva maradnak, de lehet, hogy majd azokat is be kell zárni.

Az üzletek zárva tartásáról szólva a miniszterelnök azt mondta, a kertészeti boltok nyitva maradhatnak, de például a műszaki cikkeket árusító boltoknak be kell zárniuk, ahogyan a szállodáknak, az éttermeknek, és a kaszinóknak is. A virágboltok nőnapra kinyithatnak, de utána nekik is zárva kell tartaniuk.

A mostani zárás összes érintettjére kiterjeszti a kormány a bértámogatást, az adókedvezményeket és elengedik a kisvállalkozói katát. Egész márciusra elengedik a bérleti díjakat az önkormányzati és az állami tulajdonban lévő üzlethelyiségekre.

A kormányfő elismerte, hogy az oltás megszervezésében akadnak hibák – Müller Cecília azonban hamarosan közölni fog egy, a problémák bejelentésére létrehozott telefonszámot. A kormányfő azt kérte, hogy a honfitársaink a vírus behurcolásának veszélye miatt halasszák el az egzotikus helyekre történő utazásokat. Mivel a kórházban ápoltak száma a 15-20 ezer főt is elérheti majd, lehet, hogy a magánegészségügyben dolgozókat is be kell vonniuk a védekezésbe. “Húsvétra 2,4 millió beoltást fogunk elérni, június elejére tudunk beoltani mindenkit” – mondta a miniszterelnök az állami rádióban.

PH

Legnépszerűbb cikkeink