Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Csak ősszel dönt az ellenzék a listás helyekről

Létrehozva:

Fotó: Momentum Mozgalom

A civil jelölteknek nem tetszik, hogy ha indulni akarnak az előválasztáson, előre jelezniük kell, melyik frakcióba ülnének be. 

Az ellenzéki összefogásban résztvevő hat párt majd csak a miniszterelnök-jelöltek és az egyéni körzetek indulóinak előválasztása után dönt a közös listás helyekről – értesült a 168.hu. Korábban a Momentum és a Párbeszéd is jelezte, szerintük előválasztással kellene dönteni a közös listán szereplő nevekről is, de lapunk információi szerint ez a megoldás egyelőre lekerült a napirendről, végső döntés pedig majd csak ősszel lesz erről.

 

A kétfarkúak kimaradnak

„Az biztos, hogy a közös miniszterelnök-jelölt vezeti majd a listát, a többi hely sorsát pedig nagyban meghatározza, hogy az összefogásban szereplő hat párt egyéni körzetes jelöltjei hogyan szerepelnek az előválasztáson” – fogalmazott a lap forrása, aki szerint ebből adódóan majd csak később lehet dönteni a listás helyekről.

Mint arról lapunk is beszámolt, az ellenzék sok kérdést tisztázott a hétvégén a közös indulással kapcsolatban, de vannak ügyek, amelyek még messze nem eldöntöttek. A listás helyek mellett ilyen például az a szabály is, amely szerint a civil indulóknak még az előválasztás előtt nyilatkozniuk kell arról, hogy az összefogásban résztvevő hat párt közül melyiknek a frakciójába ülnek majd be győzelmük esetén. A megállapodás formálásában részt vevő forrás ezt a feltételt azzal indokolta, hogy ha nyer az ellenzék, akkor közös kormányzásra kell készülni, márpedig a koalíció tagjainak tudniuk kell, hogy „kikben bízhatnak”.

A körön kívül szorultak ugyanakkor egészen másként látják ezt. „Értelemszerűen ilyen feltételeket mi nem tudunk elfogadni” – mondta a lapnak Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöke. Szerinte ha egy MKKP-jelölt jelen feltételek mellett megnyerne egy előválasztás, akkor az összes többi párt jelöltje lenne, csak épp a Kutyapárté nem. Kovács azt is nehezen tudja elképzelni, hogy miután megnyerte az előválasztást – és még a körzetében induló fideszes Fürjes Balázst is legyőzte – beül az MSZP vagy például a Jobbik frakciójába. Kovács szerint az ő választóik nem ezt várják tőlük. Az MKKP távolmaradása az előválasztástól azért lehet különösen érzékeny veszteség az ellenzéknek, mert a Medián decemberben már 5 százalék körüli támogatottságot mért a pártnak, azaz a külön indulásuk a végeredményt is befolyásolhatja.

 

Van, aki nem tudja

Problémásnak látja a hat párton kívüliekre vonatkozó szabályt Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) alapító elnöke is, aki miniszterelnök-jelöltként indulna az előválasztáson. Állítása szerint, a pártok első körben nem is akarták a civileket beengedni, ők viszont azért küzdöttek, hogy civil jelöltek is indulhassanak az előválasztáson. Arra a kérdésre, hogy melyik frakcióba ülne be, nem tudott egyértelműen választ adni. A dilemmát azzal a példával szemléltette, hogy a Jobbikkal ugyan közismerten jó kapcsolatot ápol, de ha deklaráltan a Jobbik jelöltje lenne, valószínűleg nehezebben tudná meggyőzni a makói roma közösséget, akikkel viszont szintén jó kapcsolatot ápol. Másik lehetőségként említette a Párbeszéd leendő frakcióját.

„Ha csak matematikailag nézem, a Párbeszéd frakciója jó választás lehet egy civil jelöltnek. A pártnak ugyan alacsony az ismertsége, de ennélfogva az elutasítottsága is kicsi. A legkevesebb szavazatot tehát akkor veszíti a civil jelölt, ha a Párbeszédet jelöli meg” – mondta Márki-Zay Péter. Azt is megjegyezte, hogy ha az Orbán-rezsim legyőzése a cél, akkor elfogadhatónak tartja a kompromisszumot.

 

Start augusztusban

Pálinkás József akadémikus, aki az Új Világ Néppárt nevű politikai formáció alapítója azt mondta, megkérdezte a hatpárti együttműködést: hozzájárulnak-e majd ahhoz, hogy olyan jelölteket indítsanak az előválasztáson, akiknek a neve mellett az Új világ Néppárt neve szerepel, ám erre még nem kaptak egyértelmű feleletet. Pálinkás arra is választ vár, hogyha pártja elindulna az előválasztáson, és 2022-ben annyi egyéni képviselői helyet szerez, ami már frakcióképes, akkor lehetővé teszik-e, hogy saját képviselő-csoportot alapítson. Az akadémikus furcsának tartja ugyanakkor, hogy a civil jelölteknek előre meg kell nevezniük majd egy frakciót, amikor még azt sem lehet tudni, milyen csoportok lesznek egyáltalán.

Információink szerint az országos lista összeállításnál szempont lesz az is, hogy a pártoknak mindenképp meglegyen a frakcióalapításhoz szükséges öt képviselői helye.

Mint korábban már megírtuk, az előválasztás több hetes folyamata a járványhelyzet miatt augusztus közepétől indul. A szavazók az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki. A szavazáson mindenki részt vehet, aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét. Az előválasztás lebonyolítását az a Magyar György által elnökölt Civil Választási Bizottság koordinálja majd, amely 2019-ben már sikeresen lebonyolított egy előválasztási folyamatot.

PH

Legnépszerűbb cikkeink