Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Eljött a csili ideje

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

A termésből készíthető krém, szósz, mártás, de ezek ízesítésére is alkalmas.

Egyre nagyobb divat a csili termesztése. Sokan választják a kertészkedésnek ezt a gasztronómiai élményekkel is kecsegtető módját, amit ráadásul akár egy balkonon is sikerrel lehet gyakorolni. Persze, mindent lehet jól és rosszul is csinálni, és ha jól akarjuk, elkél a jó tanács. Egy világbajnokot hívtunk segítségül.

„Aki idén szeretne belevágni a csili termesztésbe, itt az idő, hogy elkezdje” – mondta a Pesti Hírlapnak Nagy Gábor, a GaBko Chili tulajdonosa. A legtöbb csilifajta hosszabban termő növény, ezért szükséges viszonylag korán elvetni. „Van, aki már januárban vet, én februárban szoktam. Az én magjaim egyébként már csíráznak is” – mondta.

 

Hobbiból üzlet

Nagy Gábor még 2012-ben kezdett el csilitermesztéssel foglalkozni, akkor még csak hobbiszinten. „A párkányomon termesztettem az első növényeimet. 2012-ben még nem igazán volt elterjedt a csilitermesztés Magyarországon. Pont ezért is vágtam bele. Szerettem volna az ízlésvilágomnak megfelelő szószokat készíteni, ekkor még csak magamnak. Már az is problémát okozott, hogy megkapjam itthon azokat a magokat, amiket szerettem volna, így külföldről rendeltem. Végül már az első adag termés is több lett, mint amit mi el tudtunk volna fogyasztani otthon. A maradékot barátok, ismerősök között osztottam szét, akiknek nagyon ízlett. A következő évtől már hivatalosan is elkezdtük értékesíteni” – mesélte.

Aki hozzá hasonlóan csilitermesztésre adná a fejét, különböző webshopokból szerezhet be magokat. „A webshopokkal jobb vigyázni, én inkább a külföldi oldalakat preferálom. Ha valaki biztosra akar menni, ezek között több a megbízható oldal. Mi Spanyolországból és Angliából szoktunk rendelni” – mondta a szakember, aki a kimondottan a csilimagokkal foglalkozó webáruházakat ajánlja. A magok ára fajtától függ, 40-50-től akár 200 forintig is terjedhet egy mag ára. A különböző magkeverékek megvásárlása viszont nem ajánlott.

 

Nem nehéz

A növény elültetése előtt fel kell mérni a környezeti adottságokat, a személyes lehetőségeket, és azt, hogy a rendelkezésre álló hely milyen mennyiségű paprika termesztéséhez elég. A magyarországi időjárás és fagyok miatt a január-februári szabadföldi ültetés, csíráztatás nem lehetséges, mivel a paprika-növények igénylik a meleget, a fényt és a jó közeget. 

„Ha valaki eltökélt, ajánlom, hogy szerkesszen inkubátort a növényeinek. A csíráztatáshoz 28-30 fok az ideális, aztán amikor előbújnak és megfelelő méretűek a növények, át kell őket ültetni egy nagyobb cserépbe” – mondta Nagy Gábor, hozzátéve, hogy a növény bátran tartható akár az erkélyen is. „A paprika növekedése 10 fok alatt lassul le. Ha a hőmérséklet már nem megy ez alá, nem lesz baja attól, ha kint tartják”.

A szakember ajánlása alapján a növény akkor ültethető át nagyobb cserépbe, amikor a sziklevélen kívül már legalább két pár levele van, és az átültetésnél fontos arra figyelni, hogy a gyökérzet ne sérüljön meg. „Arra is figyelni kell, hogy a gyökér kinőtte-e már azt a helyet, ahova elültették. Egy 10 literes vödörben egyébként már akármekkorára megnőhet a növény és ha a paprikát megfelelően gondozzák, nagyon sok termést fog nevelni” – erősítette meg a hobbitermesztők reményeit. 

 

A gondozás a döntő

„Amennyiben valaki már februárban elveti, júniusra megjelennek rajta az első termések. Aztán július, augusztus környékétől akár októberig is lehet szüretelni” – Nagy Gábor szerint így elsősorban a gondozástól függ, mikor hoz termést a chili, amely nem igényel több odafigyelést, mint egy átlagos szobanövény:„Azt sem szereti, ha túllocsolják, de szárazon sem szabad hagyni. A növény jobban érzi magát, ha levegősebb a földje és kap elegendő nedvességet és tápanyagot”. A paprikát érdemes naponta megvizsgálni, igényli a levegőztetést, amivel a penészedés és a gombásodás is elkerülhető. Ha viszont valaki csapvízzel locsolná a növényeit, a klór miatt ajánlott néhány napig állni hagyni a folyadékot.

Aki extra figyelmet is szánna a paprikájára, annak a szakember a zöldségtápokat javasolja a gondozáshoz: „Lehet olyan tápokat beszerezni, amelyeket kifejezetten paprikához ajánlanak. Kezdetben lehet foszfordúsabb gyökérnövekedés-serkentő tápot adni, később nátriumot a növekedés miatt, majd káliumdús tápot a termés időszakban” – mondta. 

A termésből aztán készíthető krém, szósz, mártás, de ezek ízesítésére is alkalmas.

 

Nemzetközi siker

Az Gabko Chili már számtalan díjat zsebelt be csípős szószaival, amelyek közül valamennyi elérhető a cég webshopjában. „A rekorder csilik, mint a Carolina Reaper és a Trinidad Scorpion Moruga termesztésébe vágtam bele. Először egy nagyon erős szószt készítettem. Ez 2016-ban az év csiliszósza lett Magyarországon, majd több világversenyen is nyertünk vele. 2017-ben beneveztem egy szószomat New York-ban egy világversenyre. Itt végül két kategóriában is világbajnok lett a »Jalapeno Tequila« szószom. Ez meghozta a kedvem ahhoz, hogy versenyeztessem a termékeimet, és nagyon büszke vagyok rá, hogy eddig minden világversenyről, amin elindultam, sikerült aranyéremet, vagy legalább ezüstérmet szereznem” – mondta a mára üzletemberré vált egykori hobbitermesztő, akinek „Ale mango habanero” nevű szószát 2019-ben a világ legjobb csiliszószává választották a Louisianai World Hot Sauce Awardson.

 

Cserdi Dóra

Legnépszerűbb cikkeink