Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A legkorszerűbb eszközökkel szereli fel óvodáját a gyülekezet, amelynek Orbán Viktor is tagja

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

A Bárányfelhő Református Óvodába nem szükséges lelkészi ajánlás, de túljelentkezés esetén „szerepe lehet” – értesült a 168.hu.

Idén szeptemberben nyitja meg kapuit a Svábhegyi Református Egyházközség által felhúzott Bárányfelhő Református Óvoda. A 120-125 fő ellátására alkalmas intézménybe már toborozzák a gyerekeket, akik a kiadott tájékoztató alapján igen jó körülmények közé kerülnek majd. „Az épületben tágas csoportszobák, sószoba, tornaterem, fejlesztőszoba, korszerű melegítő-tálaló konyha, az udvaron labdapálya, szakmai szempontok alapján kialakított játszótér, meseösvény, tankert fogja várni a gyerekeket. Az óvoda bútorai, játékai, pedagógiai eszközrendszere is új, korszerű, szakmai szempontok szerint felépített lesz. (…) Az óvodához tágas parkoló is tartozik” – áll a gyülekezet honlapján.

 

Ingyenes ellátás

A fenntartó által kiadott tájékoztató szerint minden óvodaköteles gyerek jelentkezhet, tehát akár más körzetből is, de túl nagy érdeklődés esetén azok lehetnek előnyben, akik tagjai a gyülekezetnek, kerületi lakosok, fogékonyak a hitbéli elköteleződés iránt, valamint akik tagjai valamelyik református vagy keresztyén közösségnek. Lelkészi ajánlás nem feltétel, de túljelentkezés esetén „szerepe lehet”.

Az intézmény információs vonalán azt a tájékoztatást adják, hogy mindenki ingyen veheti igénybe az óvodai ellátást, legfeljebb az étkezésért kell fizetni. Azt is egyértelművé tették, valóban nem várják el a vallásosságot, azonban mindenkinek elmondják, hogy ez egy református óvoda, így „ne lepődjenek meg a szülők”, ha napközben imádkoznak a gyerekekkel. Hely feltehetően még bőven van, a körzetből ugyanis nem számítanak 120 gyerek jelentkezésére.

Az óvoda a budapesti Felhő utcai református központ projekt része, az egyházközség ugyanis az egymás melletti telkeken több beruházást is megvalósít. Korábban, a Felhő utca 10. szám alatt megépült már a közösség temploma, a Felhő utca 8. szám alatti telekre pedig az óvoda, valamint annak kiszolgáló épületei kerülnek.

 

Orbán is tag

Az óvoda alapjait egyébként még 2019-ben rakták le, egy akkori, Orbán Viktor kormányfő által aláírt kormányhatározat szerint pedig az egyesület 944 millió forintos állami támogatást is kapott. Ez azért pikáns, mert a Svábhegyi Református Egyházközség gyülekezetének – a korábbi nyilatkozatok alapján – a miniszterelnök is tagja. Orbán Viktor a templom évekkel ezelőtti felszentelésén ráadásul azt nyilatkozta a Reformátusok Lapjának, hogy a kormány nevében „mélyen motiválva” érzi magát, hogy a teljes befejezéshez hiányzó összeg minél hamarabb eljusson a gyülekezethez.

A miniszterelnök betartotta ígéretét, korábban például 27 millió forintot adtak arra, hogy befejezhessék a Felhő utcai parókiát, a református központhoz szükséges több mint hétezer négyzetméternyi terület tulajdonjogát pedig teljesen ingyen adták át. Az érintett telkeket 650 millió forintért vásárolta meg az állam a kerülettől, majd továbbadta a gyülekezetnek.

Egy korábbi kormányrendeletben ráadásul nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánították a református központtal kapcsolatos hatósági ügyeket. 

 

Az adatok

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatása szerint a 2013-as köznevelési reform óta az egyházak és nemzetiségi önkormányzatok egyre növekvő arányban vállalták át a fenntartói feladatokat. Az óvodák esetében ugyanakkor – bár a tendencia itt is megfigyelhető – többnyire még a települések, kerületek maradtak a működtetők: a 2019/2020-as évben az óvodák 81 százalékát tartják fenn az önkormányzatok, ahová a gyermekek 86 százaléka (285 ezer fő) jár. Az egyházi szervezetek, vallási tevékenységet végző szervezetek az óvodák 8,2 százalékát (378 óvoda), az országos és települési nemzetiségi önkormányzatok pedig 1,2 százalékát (56 óvoda) működtetik, előbbiek 27 ezer, utóbbiak pedig 3,7 ezer gyermek nevelését biztosítja – írta a KSH.

A távlati célok azonban egyértelműen az egyházi és nemzetiségi fenntartók arányának növekedését mutatják, a református egyház például óvodaépítési programot hirdetett az elmúlt években, és a tervek szerint 42 százalékkal (3186 fővel) bővítik az általuk fenntartott férőhelyek számát. Hozzájuk hasonlóan egyébként a katolikusok és az állam is elindította a saját projektjét, Soltész Miklós államtitkár korábbi nyilatkozata szerint tíz év alatt 16 ezer új óvodai hely jött létre Magyarországon.

PH

Legnépszerűbb cikkeink