Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Felemás a magyarok gazdasági képe

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

Saját pénzügyi helyzetüket rosszabbnak, a nemzetgazdaság és a munkanélküliség alakulását viszont jobbnak látták a magyarok, mint az év elején. 

A GKI konjunktúraindexe februárban kissé csökkent, az üzleti és fogyasztói várakozások viszont kedvezőbbek maradtak a múlt évvéginél. Felemás képet mutat az üzleti szféra februárban: míg az ipari és kereskedelmi cégek várakozásai rosszabbak, a szolgáltató szektor szereplőié, valamint az építőipari vállalkozásoké kissé kedvezőbbek lettek az év második hónapjában.

Az ipari bizalmi index az elmúlt két hónapban tapasztalt növekedés után a 2020 végi szint közelébe csökkent. Ennek hátterében főleg az időszaki és a várható termelés megítélését találjuk, de romlott a hazai és export-rendelésállomány megítélése is – a készletekről alkotott vélemény viszont javult. Az építőipar várakozásai februárban gyakorlatilag nem, illetve hibahatáron belül emelkedtek csupán. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos vélekedésben érezhető a javulás: ez a mutató tizenegy havi csúcsára jutott, a rendelésállományok megítélése ugyanakkor romlott valamelyest.

 

A januári enyhe emelkedésnél a kereskedelmi bizalmi index nagyobb mértékben csökkent. A szolgáltatói bizalmi index – három hónapos folyamatos emelkedés után februárban visszatért a tavaly nyár végi szintjére. Az általános üzletmenet megítélése ugyan enyhén gyengült egy keveset, a forgalmi várakozások viszont javultak.

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága összességében nem változott az év második hónapjában: a csökkentésre számítóknál egy kicsivel többen vannak, akik a létszám bővítését tervezik. Az iparban jelentősen gyengült, a többi ágazatban viszont erősödött a foglalkoztatási szándék. 

Az emberek munkanélküliségtől való, hónapok óta erősödő félelme februárban kissé csökkent, a lakosság ugyanakkor továbbra is emiatt aggódik a leginkább. Az áremelési törekvés az építőipar kivételével minden ágazatban erősödött, akárcsak a fogyasztók inflációs várakozásai. A vállalatok már harmadik hónapja egyre kedvezőbben ítélik meg a hazai gazdaság jövőjét, és a lakosság véleménye is javul ebben a tekintetben.

A GKI fogyasztói bizalmi index a januári emelkedést követően februárra csökkenést mutatott. Pénzügyi helyzetüket, illetve megtakarítási lehetőségeiket rosszabbnak, a magyar gazdaság helyzetét és a munkanélküliség alakulását viszont jobbnak látták az emberek, mint az év elején. A nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét ugyanakkor erősen romlónak érezték az magyarok ebben a hónapban.

Legnépszerűbb cikkeink