Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Müller Cecília a megfertőződések exponenciális növekedésétől tart

Létrehozva:

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Ötféle koronavírus elleni védőoltás beadására van lehetőség, mindegyik 70 százalék feletti hatékonyságú.

A koronavírus-járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában járunk – erősítte meg vasárnap az országos tiszti főorvos a közmédiában. Müller Cecília ezzel magyarázta, hogy az elmúlt időszak ezer körüli napi új esetszámai az utóbbi napokban háromezer körülire emelkedtek.

Az országos tiszti főorvos tart a megbetegedések számának exponenciális növekedésétől, ami nagyobb terhet róhat az egészségügyi intézményekre. Müller Cecília hozzáfűzte, emiatt állították be újra a szűrőbuszokat, hogy ilyen módon minél gyorsabban végezhessék el a háziorvosok által kezdeményezett szűrővizsgálatokat egy-egy gyanús megbetegedés esetében.

Müller arról is beszélt, hogy szakemberek szerint a most tapasztalható felfutást az új, nagyobb fertőzőképességű vírusvariánsok megjelenése okozza. A brit mutánsból, aminek a megbetegítő képessége 70 százalékkal magasabb a korábbinál, Magyarországon vasárnapig 322 esetet találtak, de ezzel szemben a szakemberek szerint az oltóanyagok hatásosak, a brazil és a dél-afrikai változatoknál azonban erről nincs még elég tapasztalat. 

A tiszti főorvos tájékoztatása szerint ezen a héten is „sok ember oltására nyílik lehetőség”, és mindenkitől azt kérte, hogy ha a háziorvos keresi őket emiatt, menjenek el beoltani magukat.

Magyarországon jelenleg ötféle koronavírus elleni védőoltás beadására van lehetőség, ezek közül mindegyik 70 százalék feletti hatékonyságú. Müller Cecília a bizalmatlanabbak kedvéért hozzátette, a nyugati vakcinák mellett már az orosz és a kínai oltóanyagokat is sok millió ember megkapta.

Az újonnan engedélyezett kínai Sinopharm-vakcinából a háziorvosok átlagosan 55 védőoltást kapnak, hogy pontosan mennyit, az a praxis összetételétől függ. Ez a védőoltás elölt, inaktivált vírust tartalmaz, amivel erőteljes immunválasz váltható ki.

Az országos tiszti főorvos megjegyezte: a magyar vakcinafejlesztés is ezt a technológiát választotta, hiszen azon túl, hogy így az immunválasz erőteljesebb és akár hosszabban tartó lehet, ha változik a vírus, ez a technológia később nagyobb mozgásteret enged a fejlesztőknek. Így akár néhány hónap alatt hozzáalakíthatják majd az oltóanyagot egy új változatokhoz – tette hozzá az országos tisztifőorvos.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink