Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Jöhet az új találmány, a vírusölő üléshuzat

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Fotó: Dimény András

A vírusölő maszkok és orrspray-k után új koronavírus elleni találmányt fedeztek fel: megérkeztek a vírusölő üléshuzatok.

Jelenleg egy olyan üléshuzatot tesztelnek Lyonban és az Ile-de-France régióban, amely 99,9 százalékosan megsemmisíti a baktériumokat és vírusokat, beleértve a koronavírust is – állítja a Trajet-Aude elnevezésű vállalkozás, amely az antibakteriális szövetet kifejlesztette, írta kedden a Le Figaro című francia napilap.

„Öt évvel ezelőtt fejeztük be a szövet fejlesztését, eredetileg egy öntisztító terméket akartunk létrehozni” – mondta a cég képviselője a Le Figarónak, majd hozzátette, hogy a kívánt eredményért a szövetet titán-dioxidba mártják, az érc pedig a napfény vagy művilágítás hatására aktiválódik és megsemmisíti a szövetre kerülő molekulákat.

A folyamat neve fotokatalízis, amelynek hatása a szennyeződésgátlás és az antibakteriális tulajdonság elérése, azaz az öntisztítás. „A belső tesztek azt mutatták, hogy 99,9 százalékban megsemmisülnek a vírusok és a baktériumok, az eredményt egy független laboratórium is megerősítette” – mondta a cég képviselője.

A FranceInfo hírrádió szerint a francia vállatok számos szabadalmat jegyeztettek már be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban: többféle vírusölő maszk és vírusölő orrspray került forgalomba az elmúlt hónapokban.

Vírusölő maszkból forgalomba hoztak már egy egyszer használatos, eldobható változatot, ezt a Bioserenity vállalkozás több kutatóintézettel együtt fejlesztette ki, és keddtől áll az egészségügyi dolgozók rendelkezésére. Egy másik, a Viral Stop elnevezésű vírusölő anyaggal bevont, mosható maszk pedig a gyártó szerint fél órán belül elpusztítja az anyagra kerülő vírusokat. A maszk három-négy hónapig hordható, és hetente egyszer kell mosni. A decemberben forgalomba hozott termék egyik legfőbb vásárlója a francia sportvilág és az olimpiai bizottság.

Népszerűek a vírusölő orrsprayk is, amelyekből többfélét is forgalomba hoztak az elmúlt hónapokban, de a fogyasztóvédelmi szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy nem mindegyik egyformán hatékony.

MTI

Legnépszerűbb cikkeink