Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Arab űrszonda küldött képet a Marsról

Létrehozva:

Fotó: MTI / AP / Mohamed bin Rasid Űrközpont / Egyesült Arab Emírségek Űrügynöksége

Közzétette az Egyesült Arab Emírségek vasárnap az első képet a Marsról, amelyet az első arab Mars-szonda készített a vörös bolygóról.

A szerdán, pirkadatkor készült felvételen jól kivehető a bolygó északi sarkvidéke, valamint a Naprendszer legnagyobb vulkánja, az Olympus Mons. A fotót öt nappal azután publikálták, hogy hét hónapig tartó utazás eredményeként kedden Mars-körüli pályára állt az arab világ első bolygóközi űrszondája, az Amal (Remény). A Mars felszínéntől 25 ezer kilométeres távolságból fényképet az ország tényleges uralkodója, Mohamed bin Zajed tette fel Twitter-fiókjára.

„A Remény szonda Marsról készült felvételének hazaérkezése meghatározó pillanat történelmünkben, és azt jelenti, hogy az Egyesült Arab Emírségek csatlakozott az űrkutatásban élen járó országokhoz” – írta posztja mellé a trónörökös. Az Amal az arab világ első bolygóközi missziója. Az űrhajó a coloradói Boulder Egyetem közreműködésével készült, és egy japán űrközpontból bocsátották fel. Az Egyesült Arab Emírségek az ötödik ország, amely sikeresen küldött űrexpedíciót a vörös bolygóhoz.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink