Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Fucsovics és Babos: egy sima, egy szenvedős

Létrehozva:

Fucsovics Márton a Marc Polmans elleni mérkőzésen / Fotó: MTI/EPA/JASON O'BRIEN

Az év első Grand Slam teniszversenyének első napján a két legjobb magyar játékosnak volt jelenése.

Az Australian Openen Babos Tímea 90 perc alatt tudott nyerni, Fucsovics Márton azonban több mint négy órát küzdött azért, hogy a második körbe léphessen.

Már a verseny előtt kiderült, hogy Babos Tímea párosban biztosan nem védheti meg címét, mivel társa, Kristina Mladenovics lábsérülés miatt lemondta a szereplést. Maradt tehát az egyéni, ahol a világranglistán 115. helyén álló magyar játékosnak selejtezőt is kellett játszania.

Szerencsére sem ez, sem az első forduló – ahol a belga Ysaline Bonaventure-ral találkozott – nem jelentett akadályt. Csupán az első szett volt nehéz, ott a rövidítésig húzta a belga lány, ám Babos megrázta magát, és már egyetlen pontot sem engedett vetélytársának, míg a második szettet 6:4-re nyerte, és bejutott a második fordulóba, ráadásul a 2019-es US Open óta először nyert GS-tornán főtáblás meccset női egyesben.

Sima győzelem

„Most a győzelem a legfontosabb, voltak már sokkal jobb meccseim is. Pozitívan álltam a mérkőzéshez, jól játszottam az ellenfél szettlabdájánál is, ami mutatja, hogy ismét jó úton haladok. A mozgásommal is elégedett vagyok, az utolsó játékban a mostani fizikumomnak köszönhetem, hogy nyerni tudtam. A torna előtti kéthetes karantén nagyon nehéz volt, volt két mélypontom is, mert sokat voltam egyedül a szobámban, de túl vagyok rajta, és várom a következő meccset” – nyilatkozta Babos a Tennis love and game Facebook-oldalnak.

Babos Tímea / Fotó: MTI/EPA/JASON O’BRIEN

A magyar lányra a 64 között az orosz Anasztaszija Potapova vár, aki 101. a WTA-rangsorban.

Négy órás meccs

Fucsovics Mártonnak nem volt ilyen szerencséje, legalábbis ami a meccs hosszát illeti, Babosnak ugyanis alig 90 perc kellett belga ellenfele legyőzéséhez, addig a 29. születésnapját éppen ma ünneplő Fucsovics több mint négy órás, kőkemény, ötmeccses mérkőzést játszott a dél-afrikai születésű, de ausztrál színekben, a versenyen szabadkártyával induló Marc Polmans-szel.

Nézők előtt játszanak
Háromhetes késéssel ugyan, de megkezdődött a 109. ausztrál nyílt teniszbajnokság. Az idei első Grand Slam-torna 128-as főtábláján magyar részről Babos Tímea, Fucsovics Márton és Balázs Attila – először lesz ott a legjobbak között Melbourne-ben – kapott helyet, ráadásul a két fiú párosban is szerencsét próbál. A melbournei viadal óriási szervezőmunka eredményeképpen kezdődhet el a koronavírus-járvány közepette. A márciusban kitört pandémia miatt tavaly a wimbledoni bajnokságot törölték, a US Opent és az őszre halasztott Roland Garrost pedig javarészt zárt kapuk mögött bonyolították le. Az ausztrál rendezők a szigorú beutazási korlátozások miatt Dubaiba és Dohába telepítették át a selejtezőket, majd a Melbourne-be érkezőknek 14 napos kötelező karantént írtak elő. A játékosok a szobáikat mindössze az edzések idejére, napi öt órára hagyhatták el, 72 teniszező azonban még ennyi időre sem: ők olyan járaton utaztak, amelynek egyik utasa pozitív koronavírustesztet adott a megérkezéskor. A karantén feloldása után, csütörtökön még egy napig szünetelt a hat felvezető torna, mert egy hotelalkalmazott pozitív tesztet adott. A házigazdák idén az átlagos nézőszám felét, napi 30 ezer embert engednek be a Melbourne Parkba, az utolsó öt napon, amikor már kevesebb mérkőzés lesz, 25 ezerben maximálják a nézőszámot. A két hét alatt így is várhatóan 390 ezer szurkoló látogat majd ki a tornára.

Talán mindenki könnyebb meccsre számított, hiszen az ausztrál mindössze 125. világranglistán, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy már az első szettet megnyerje. Szerencsére Marci magára talált, és két sima játszmában fordítani tudott. Aztán, amikor azt hihettük az ausztrálról, hogy megtört, újra nyerni tudott, így jöhetett a döntő szett.

A magyar játékos itt már nem engedett, végül 6:3-ra nyerni tudott, így egy nagyon nehéz meccs után lépett a második fordulóba. Igaz, ott sem lesz könnyű dolga, hiszen az ellenfele a háromszoros Grand Slam-győztes Stan Wawrinka.

Ausztrál nyílt nemzetközi teniszbajnokság, Melbourne, 1. forduló:
Női egyes: Babos Tímea–Ysaline Bonaventure (belga) 7:6, 6:4
Férfi egyes: Fucsovics Márton–Marc Polmans (ausztrál) 4:6, 6:3, 6:1, 6:7, 6:3

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink