Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lengyelországban megnyílnak a szállodák, szabadtéri sportlétesítmények és újabb kulturális intézmények

Létrehozva:

Forrás: Olaf Kosinsky / Wikipedia

Továbbra is zárva maradnak viszont az edzőtermek, az éttermek pedig csak elvitelre árusíthatnak ételeket.

Február 12-től egészségügyi óvintézkedések betartása mellett újból megnyílhatnak Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt bezárt szállodák, színházak, mozik, koncerttermek, valamint szabadtéri sportlétesítmények és fedett uszodák is – jelentette be pénteki sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki miniszterelnök.

Minden feloldott korlátozás feltételes, a róluk szóló döntés február végéig érvényes – hangzott el. Múlt heti döntés értelmében hétfőn már megnyíltak a múzeumok és a bevásárlóközpontok.

Mateusz Morawiecki a lengyelországi járványhelyzetet a több hete nem növekvő járványgörbére utalva „törékeny stabilizációként” jellemezte, továbbra is nyugtalanítónak nevezte viszont a halálozási adatokat. Úgy vélekedett, hogy

a helyzet továbbra is csak óvatos lazításokat tesz lehetővé, széles körű nyitást nem.

A szállodákban, valamint a kulturális intézményekben csak a férőhelyek ötven százalékát szabad elfoglalni.

Továbbra is zárva maradnak az edzőtermek, az éttermek pedig csak elvitelre árusíthatnak ételeket.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter megerősítette: a felső tagozatos iskolai osztályok átállását hagyományos oktatásra attól teszik függővé, hogy milyen eredménnyel végződik a tantermekbe január 18-án visszatért alsó tagozatos tanárok körében jövő héten végzendő tesztelés. Azt is közölte, hogy péntekig az orvosok 90 százalékát oltották be Covid-19 ellen.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban péntekig 1 566 604 védőoltást adtak be, 

ezen belül 395 375 ember a vakcina második dózisát is megkapta. Morawiecki a sajtóértekezleten aláhúzta: a kormány logisztikailag felészült arra, hogy „akár tízszer gyorsabban is oltsanak”, de kevés a vakcina.

Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes, fejlesztési miniszter a sajtóértekezleten elmondta:

a járvány miatt eddig összesen 182 milliárd zlotyt (14,4 ezer milliárd forint) különítettek el a lengyel vállalkozók támogatására.

Az egészségügyi tárca csütörtökön 6053 új fertőzöttről számolt be, ami 443-mal kevesebb, mint előző nap. Napi összehasonlításban csökkent a kórházakban kezeltek száma, és valamivel alacsonyabbak a halálozási adatok is. Jelenleg 129 837 fertőzött szorul kórházi kezelésre, és 1338-an vannak lélegeztetőgépen. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 67-en, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 301-en hunytak el. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink