Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Az legidősebbeket a házorovosok hívják majd be az oltásra

Létrehozva:

A jövő hét elején megkezdődik a legidősebb regisztrált emberek beoltása, őket a háziorvosok fogják értesíteni.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs sajtótájkoztatóján azt mondta 1800 háziorvosi praxis kap egy-egy ampulla Moderna-vakcinát. Az abban lévő tíz adag oltóanyagot a regisztráció és az életkor sorrendjében praxisonként tíz idős ember kapja meg. További 5004 praxisból a sorrend szerinti hat idős embert oltják be Pfizer-vakcinával a megyei oltópontokon, ahová betegszállítók viszik el őket.

Az államtitkár arra kérte a háziorvosokat, segítsék az oltási folyamat eredményességét, amelyhez minden támogatást megadnak számukra. A háziorvosoknak pénteken átadják életkori sorrendben a praxisokban védőoltásra regisztrált legidősebbek listáját és elérhetőségüket – mondta. Közölte, a jövő hét végéig tartó oltási szakaszban több mint 48 ezer ember kapja meg a védőoltást.

„A folytatásban mindenki oltására sor fog kerülni, de ezt csak a rendelkezésre álló vakcina mennyiségének függvényében tudjuk megtenni” – fogalmazott. György István elmondta: a megyei védelmi bizottságok mellett is megalakultak az oltási munkacsoportok, amelyek a védőoltások beadását szervezik. Eddig 200 ezer ember oltásához érkezett oltóanyag Magyarországra, és 175 ezren kapták meg az oltást, a hét végéig a teljes mennyiséget felhasználják – fűzte hozzá.

Beszámolt arról, hogy ezekben a napokban lezárják a legveszélyeztetettebb csoportok, az egészségügyi dolgozók és az idősotthonokban élők kampányszerű oltását. Azokat, akik közülük nem kapták meg az oltást, később igény szerint beolthatják.

 

MTI

Legnépszerűbb cikkeink