Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A magyar szakértők is aggályosnak tartották a keleti vakcinákat

Létrehozva:

Sinopharm vakcina a nádudvari oltóponton | Fotó: Dimény András

Hosszú pereskedés után a magyar hatóságok kiadták a keleti vakcinák engedélyeztetési dokumentumainak egy részét.

Ezekből az látszik, hogy a magyar szakembereknek is voltak aggályaik a kínai és az orosz vakcina alkalmazásával kapcsolatban – írja a 24.hu.

A dokumentumokat bírósági úton szerezte meg a Transparency International Magyarország. A szervezet feljelentést tett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel szemben, mert az állami szerv fontos információkat takart ki az iratokból. 

A dokumentumokban olvashatunk a a kínai és orosz gyárlátogatásokon szerzett tapasztalatokról, a laborvizsgálatok eredményeiről.  Az oroszországi vakcinagyárat egy nappal az ideiglenes engedély megadása előtt látogatták meg magyar szakemberek. A gyárlátogatáson készült jegyzőkönyvekben szintén sok a kitakarás, az azonban kiolvasható, hogy a „teljeskörű helyes gyártási gyakorlat megállapítására illetve ellenőrzésére nem volt lehetőség” – írja a 24.hu. Illetve az is, hogy „mindenképp szükség van a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) gyártási tételenkénti vizsgálataira és értékelésére.” Miközben az OGYÉI hivatalos közleménye szerint: „bő kéthónapos értékelői munkát és a gyártóhely megtekintését követően engedélyezte az oltóanyag veszélyhelyzeti behozatalát és alkalmazását”.  „Az OGYÉI ennek megfelelően tisztázta a gyártóval a kérdéseket és az aggályokat” – tette hozzá az állami szerv.

Kínában január közepén tettek látogatást  a magyar szakemberek, hogy ellenőrizzék a Sinopharm vakcina gyártási folyamatát. Az ellenőrzés során tizennégy hiányosságot állapítottak meg az angol nyelvű dokumentum szerint. Számos információ ebben az esetben sem érhető el a kitakarások miatt. A szakértők Szputnyik vakcinával kapcsolatos aggályaira válaszul az OGYÉI a következőket írta: 

„A szakértők által felvetett kérdések helytállók, de azok kockázata alatta van a lakosság vakcinációjából eredő várható előnyöknek. Egy, a lapnak nyilatkozó akadémikus a dokumentumok áttekintése után a következőket nyilatkozta:

„A Sinopharm vakcina esetében az OGYÉI-engedélyezés és az NNK által az orvosi alkalmazások elindítása egyértelműen egy kormányhatározat következménye volt. Az engedélyezéskor sem a biztonságos gyártás, sem a széleskörű, hatékony és biztonságos alkalmazás kérdésében nem voltak egyértelmű információk, … utánkövetés nélküli alkalmazása felveti a súlyos gondatlanság lehetőségét”.

Legnépszerűbb cikkeink