Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Duda Ernő immunológus: A politikusok sokat ártanak a járványkezelésnek

Létrehozva:

Forrás: Szegedi Tudományegyetem

A tudományhoz nem értő politikusok hibás intézkedései rengeteg kárt okoztak a járvány alatt – állapította meg Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professor emeritusa Fiala János 168 órán futó Keljfeljancsi című műsorában.

„Amikor Kínában kitört a koronavírus járvány, és a szegedi tévé megkérdezte, mit gondolok, azt mondtam, a járvány a civilizált országokban nem tud elterjedni. Mert nem számoltam azzal, hogy a politikusok ilyen elképesztő hibákat tudnak elkövetni – mondta az orvoskari professzor, aki jelenleg orvos továbbképzéseken látja el az klinikákon küzdő orvosokat a legfontosabb, vírussal kapcsolatos tudományos információkkal.

Fiala szerint azzal, hogy a tudományba beszállt a politika, létrejött a megosztottság ezen a területen is, emiatt pedig a társadalom is elbizonytalanodik.  Duda Ernő elmondta, a tudomány mindig a viták útján fejlődött, de a politika az egész világon rosszat tesz a járványkezelésnek. „A politikusok biológiai tudása az általános iskolai szinten mozog, ennek ellenére olyan magabiztosan tesznek kijelentéseket járványügyben, vakcinákról és gyógyszerekről, mintha 40 éve ezzel foglalkoznának. Ez teljesen indokolatlan – jelentette ki a tudós, aki szerint ott okozta a legnagyobb pusztítást a vírust, ahol a vezetők elbagatellizálták a járványt, és rossz példát mutattak. 

Arra a kérdésre, hogy életszerű lett volna a teljes leállás, a professzor a járványon sikeresen túljutott Kína példáját hozta fel. – A pandémia megfékezésére a demokráciák nem alkalmasak. A „felvilágosult diktatúrában” élő Kínában a vezető hallgatott a kutatókra, és rendkívül szigorú intézkedéseket rendelt el. – Lehet választani: drasztikus leállás 1-2 hónapig, vagy szarakodni egy éven keresztül – fogalmazott Duda Ernő, aki szerint egy demokráciában csak egyféle módszer marad: rengeteg tesztet kell végezni, és megakadályozni az továbbfertőződést. Az orvoskari professzor szerint valószínű, hogy a vírus már a kitörés előtti években is jelen volt az emberi populációban, de például Jáván, vagy Borneón, ahonnan a fertőzött állatok származtak, az átlagéletkor alacsony volt, és kevés a halálozás, a halottakat pedig nem vizsgálták meg. Kína volt az első ország, ahol kimutatták a vírust, de az már korábban is köztünk volt – mondta Duda Ernő.

Legnépszerűbb cikkeink